VAD Studiedag: De alcohol- en drugsector in veranderende tijden

Praktische info

Wanneer: vrijdag 26 november 2021 van 09.00 tot 12.45u. 

Locatie: Online Webinar – praktische instructies volgen in de aanloop naar de studiedag.

Prijs: VAD-leden 18 euro/niet-leden 27 euro/studenten 10 euro.
Enkel betalen na ontvangst van factuur met vermelding van naam en factuurnummer

Inschrijven: voor 15 november 2021

Aantal deelnemers: onbeperkt

Accreditering: werd aangevraagd

Inhoud: Dit jaar zijn de thema’s ‘de impact van corona op middelengebruik’, ‘hoe het online hulpverleningsaanbod verandert tijdens en na corona’, ‘effectieve preventie’ en ‘uitdagingen en kansen om rond middelengebruik te werken in de eerstelijn en GGZ’.

Meer info: greet.vanholsbeeck@vad.be (02 423 03 32)

Programma

Impact Covid-19 op middelengebruik

Dr. Lies Gremeaux, coördinator van de onderzoeksunit illegale drugs bij Sciensano, het Belgisch gezondheidsinstituut Elsene

Welke was de impact van de bubbels en de opeenvolgende lockdowns op het middelengebruik? Leidden de beperkingen van de coronamaatregelen tot een daling van het gebruik? Of zijn de gevoelens van stress en eenzaamheid net een aanleiding voor een toename? Dr. Lies Gremeaux van Sciensano maakt gebruik van de recente boost in het middelen-gerelateerde onderzoek om deze en andere vragen te beantwoorden. Hierbij wordt ook gekeken naar trends in andere EU-landen.

Online hulpverlening. Door COVID-19 in een stroomversnelling?

Tom Van Daele, onderzoeksleider van de Expertisecel Psychologie, Technologie & Samenleving, Thomas More Antwerpen

Door de coronacrisis werden we genoodzaakt om op afstand te communiceren, online of via telefoon. Tijd om met een wetenschappelijke bril naar online begeleiding te kijken. Wat is effectief vanuit onderzoek rond online psychologische begeleiding? Wat werkt en wat (zeker) niet? Tom zal ook specifiek inzoomen op randvoorwaarden waar hulpverleners uit de verslavingszorg rekening mee kunnen houden.

How to move towards nonsense-free prevention policies?

Gregor Burkhart, Principal scientific analyst — Prevention. Support to practice sector, European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA)

Preventiestrategieën aanpassen aan verschillende doelgroepen en aan de context is een uitdaging in preventie. Dit wordt bemoeilijkt door mythes en slechte voorbeelden die ook in Vlaanderen opduiken. Denk maar aan het gebruik van afschrikwekkende boodschappen. Hoe kunnen we dit tegengaan met evidence-based preventiepraktijken? Wat zijn de valkuilen bij het opzetten van preventie-initiatieven? En wat zijn de belangrijkste kernpunten van evidence-based preventie? De spreker zal ook aandachtspunten meegeven voor alcohol- en drugpreventie in post-coronatijden. Deze presentatie is in het Engels.

Panelgesprek

Tijdens het panelgesprek laten sprekers uit het preventiewerkveld en de hulpverlening hun licht schijnen over de uitdagingen en kansen voor de eerstelijn en de GGZ die het middelengebruik, gamen en gokken met zicht meebrengt. Fatma Taspinar modereert dit gesprek en legt het panel jouw vragen en stellingen voor.

Fatma Taspinar, nieuwsanker en justitiejournalist op de VRT nieuwsdienst (moderator)
Peter Aertsen, preventiewerker, CGG Mechelen
Eric Nysmans, directeur, Welzijnszorg Kempen
Janne Vermeiren, coördinator, MOBIL team Gent Oost
Dr. Bas van den Berg, huisarts/verslavingsarts: medisch verantwoordelijke ZorggroepZin (Msoc-Limburg), centrumarts Katarsis, gevangenis Hasselt

Inschrijving