Waarom is een verslaving moeilijk te doorbreken? Twee systemen in één hoofd. Webinar

In dit webinar maken deelnemers kennis met het duale procesmodel en leren ze hoe ze dit kunnen gebruiken in de begeleiding van hun cliënten. Het paard-ruiter-model leent zich goed om cliënten en ook hun omgeving verslavingsgedrag beter te laten begrijpen. Het psycho-educatief werkboekje voor cliënten met een verslaving en hun naastbetrokkenen wordt voorgesteld.

Praktische info

  • Wanneer: 21 oktober 2021, van 13.30 u tot 15.00 u
  • Doelgroep: hulpverleners, begeleiders die werken met mensen met alcohol- en andere drugproblemen
  • Type: Seminarie
  • Prijs: Gratis. Inschrijven is wel verplicht
  • Locatie: Online via Zoom. De praktische instructies versturen we naar je mailadres enkele dagen vooraf.
  • Aantal deelnemers: minimum 10 en maximum 30
  • Begeleiders: Pieter Impe, gedragstherapeut/psycholoog, Alcohol- en Medicatie Unit Karus • Gilles Geeraerts, VAD, Brussel
  • Accreditering: werd aangevraagd

Meer info

Inhoud

In dit Webinar worden aan de hand van het informatie- en werkboekje voor cliënten deze twee systemen uitgelegd. Het doel ervan is dat cliënten alsook naastbetrokkenen meer (in)zicht krijgen in hoe gewoontegedrag in het algemeen en verslaving in het bijzonder tot stand komen. Gewoontegedrag en dus ook verslavingsgedrag worden aangestuurd door twee systemen. Bewuste of gecontroleerde processen en onbewuste of automatische processen.

Dit begrijpen helpt cliënten ook om terugval te begrijpen en het maakt duidelijk dat gedragsverandering niet zo eenvoudig is.

Pieter Impe, psycholoog, legt (met tips en voorbeelden) uit hoe hij dit gebruikt met zijn cliënten op de Alcohol- en Medicatie Unit in Karus. Door dit Webinar word je geïnspireerd en krijg je handvatten om met de metafoor ‘Paard-ruiter’ aan de slag te gaan.

Het ontstaan van verslaving en hoe ermee om te gaan, dient natuurlijk niet alleen vanuit het duale procesmodel begrepen te worden. Heel veel dingen spelen een rol. Het gaat om een samenspel tussen verschillende factoren die te maken hebben met de mens die gebruikt, het middel dat gebruikt wordt en het milieu waarin de gebruiker vertoeft.


Inschrijven

enkel via inschrijvingsformulier, inclusief vragenlijst en vóór 14 oktober 2021

The simplest CRM tool out there