Dubbele diagnose-reeks: Angststoornissen en verslaving

Personen met een psychiatrische stoornis lopen een veel groter risico op de ontwikkeling van een middelenproblematiek, dan mensen uit de algemene bevolking. Professionals in de alcohol- en drughulpverlening én in de bredere GGZ komen dus geregeld ​in contact met dubbele diagnose-patiënten. Om hier op een effectieve wijze mee om te gaan is een goed begrip van de dubbele problematiek en integrale behandelvormen noodzakelijk.

Praktische info

  • Wanneer: 6 december 2021, van 9.30 u tot 16.30 u, onthaal met koffie vanaf 9.00 u
  • Doelgroep: hulpverleners binnen de verslavingszorg en GGZ
  • Type: Thematische vorming
  • Prijs: VAD-leden 62 euro/niet-leden 81 euro (inclusief deelnemersmap, koffie en broodjeslunch). Na de uiterste inschrijvingsdatum ontvang je een bevestiging van deelname met wegbeschrijving naar het GC De Kriekelaar in Schaarbeek en de factuur
  • Locatie: Gemeenschapscentrum De Kriekelaar, Gallaitstraat 86, 1030 Schaarbeek
  • Aantal deelnemers: minimum 12 en maximum 18
  • Begeleiders: Nadine Van der Stricht, psycholoog, PC Sint-Jan Baptist, Zelzate • Robrecht Keymeulen, psycholoog
  • Accreditering: werd aangevraagd

Meer info

Inhoud

In deze vorming vertrekken we vanuit een brede blik op comorbiditeit en formuleren daaruit enkele algemene aandachtspunten voor de behandeling van dubbele diagnosepatiënten. Vanuit een pleidooi voor een geïntegreerde aanpak met aandacht voor de biologische, psychologische en sociale aspecten, gaan we na wat dit betekent voor de behandeling van mensen met angststoornissen en verslaving.

Internaliserende stoornissen spelen een belangrijke rol in zowel oorzaak als gevolg van middelengebruik, in een complexe wederkerige relatie. Zo is het samengaan van angststoornissen en verslaving een veelvoorkomende dubbele diagnose. Door het nemen van middelen worden angstgevoelens verzacht. Angstklachten kunnen echter ook het gevolg zijn van middelengebruik.

Wat betekent deze combinatie in de praktijk? Hoe wordt het vastgesteld? Welke behandelingen zijn er mogelijk? Vanuit de verschillende soorten angststoornissen kijken we naar de samenhang met middelengebruik. Aan de hand van concrete casussen wordt de theorie omgezet in praktijkgerichte handvatten.


Inschrijven

enkel via inschrijvingsformulier inclusief vragenlijst, en vóór 22 november 2021

Get your free webform from Podio