Dubbele diagnose-reeks: Angst- en stemmingsstoornissen en verslaving

Personen met een psychiatrische stoornis lopen een veel groter risico op de ontwikkeling van een middelenproblematiek, dan mensen uit de algemene bevolking. Professionals in de alcohol- en drughulpverlening én in de bredere GGZ komen dus geregeld in contact met dubbele diagnosepatiënten. Om hier op een effectieve wijze mee om te gaan zijn een goed begrip van de dubbele problematiek en integrale behandelvormen noodzakelijk.

Praktische info

  • Deze opleiding is volzet
  • Wanneer: 1 december 2020, van 9.30 u tot 16.30 u, onthaal met koffie vanaf 9.00 u
  • Doelgroep: hulpverleners binnen de verslavingszorg en GGZ
  • Type: Thematische vorming
  • Prijs: VAD-leden 56 euro/niet-leden 74 euro (inclusief deelnemersmap, koffie en broodjeslunch). Je moet niet op voorhand betalen. Na de uiterste inschrijvingsdatum ontvang je een bevestiging van deelname met wegbeschrijving naar VAD en de factuur.
  • Aantal deelnemers: minimum 10 en maximum 18
  • Begeleiders: Nadine Vander Stricht, psycholoog, PC Sint-Jan Baptist Zelzate • Robrecht Keymeulen, psycholoog, De Sleutel Gent
  • Accreditering: werd aangevraagd

Meer info

Inhoud

Het samengaan van angststoornissen en verslaving is een veel voorkomende dubbele diagnose. Door het nemen van middelen worden angstgevoelens verzacht. Angstklachten kunnen echter ook het gevolg zijn van middelengebruik. MAAR: wat betekent deze combinatie in de praktijk? Hoe wordt het vastgesteld? Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Ook stemmingsstoornissen en verslaving zien we vaak samen voorkomen. Depressieve klachten worden met behulp van middelen gemilderd. Daarnaast kan langdurig gebruik deze klachten ook ontlokken of versterken. Hoe beïnvloeden beide elkaar? Waarom komen ze beide zo vaak samen voor? Wat is de impact van deze dubbele diagnose op behandelplan en –uitkomst?

In deze vorming zoemen we dieper in op deze twee veel voorkomende dubbele diagnoses. We vertrekken vanuit een brede blik op comorbiditeit en formuleren daaruit enkele algemene aandachtspunten voor de behandeling van dubbele diagnosepatiënten. Vanuit een pleidooi voor een geïntegreerde aanpak gaan we na wat dit betekent voor de behandeling van deze twee specifieke comorbide combinaties: angst- en stemmingsstoornissen en verslaving. Aan de hand van concrete casussen wordt de theorie omgezet in praktijkgerichte handvatten.


Inschrijven

enkel via inschrijvingsformulier inclusief vragenlijst, en vóór 17 november 2020