Dubbele diagnose-reeks: ADHD en verslaving

Personen met een psychiatrische stoornis, lopen een veel groter risico op de ontwikkeling van een middelenproblematiek, dan mensen uit de algemene bevolking. Professionals in de alcohol- en drughulpverlening én in de bredere GGZ komen dus geregeld in contact met dubbele diagnosepatiënten. Om hier op een effectieve wijze mee om te gaan is een goed begrip van de dubbele problematiek en integrale behandelvormen noodzakelijk.

Praktische info

  • Deze opleiding is volzet
  • Wanneer: 5 februari 2021, van 9.30 u tot 16.30 u, onthaal met koffie vanaf 9.00 u
  • Doelgroep: hulpverleners binnen de verslavingszorg en GGZ
  • Type: Thematische vorming
  • Prijs: VAD-leden 77 euro/niet-leden 95 euro (incl. boek 'Omgaan met ADHD bij verslaving' t.w.v. 21 euro, koffie en broodjeslunch). Je moet niet op voorhand betalen. Na 22/01 ontvang je een bevestiging van deelname en de factuur
  • Aantal deelnemers: minimum 10 en maximum 18
  • Begeleiders: Prof. Dr. Frieda Matthys, diensthoofd psychiatrie, UZ Brussel en docent psychiatrie en medische psychologie VUB • Annelien Bronckaerts, psycholoog, gedragstherapeut, UZ Brussel
  • Accreditering: werd aangevraagd

Meer info

Inhoud

ADHD heeft een invloed op de ontwikkeling, symptomen en behandeling van verslaving. Toch wordt deze stoornis vaak niet herkend waardoor een gepaste behandeling uitblijft.

De geüpdatete richtlijn voor de aanpak ADHD en verslaving, geeft hulpverleners aanbevelingen voor de diagnose en behandeling. Tijdens deze vorming zoemen we dieper in op het profiel van gebruikers met ADHD en de invloed die ADHD kan hebben op het gebruik. Daarnaast belichten we de adviezen voor de screening, diagnostiek, behandeling en medicatie. We bespreken hoe het behandelprogramma voor verslaving kan aangepast worden aan de ADHD-symptomen. Deze elementen worden vertaald naar een concreet en praktisch niveau onder de vorm van een modulaire behandelgids. Hierdoor krijgen hulpverleners handvatten om met deze cliëntengroep te werken. De leidraad voor deze vorming is het boek ‘Omgaan met ADHD bij verslaving’ van F. Matthys, A. Bronckaerts en C. L. Crunelle, uitgegeven door Garant (2016). Je ontvangt dit boek bij deelname aan de vorming.


Inschrijven

enkel via inschrijvingsformulier inclusief vragenlijst, en vóór 22 januari 2021