Uitgaan kan op vele plekken. Van het jeugdhuis, het café, de fuif, een club tot een groot festival. Voor ieders smaak is er een aanbod in het Vlaamse uitgaansleven.

Waarom aandacht voor alcohol en andere drugs?

Uitgaan is meestal fun, maar tegelijkertijd is het ook riskant. Zo is het voor de meeste jongeren gelinkt met het gebruik van legale of illegale roesmiddelen. De meest gekende risico's zijn: verkeersongevallen, gehoorschade, soa's. Daarnaast kunnen fysieke klachten zoals misselijkheid, oververhitting, uitdroging, ... ervoor zorgen dat iemand een minder leuke herinnering heeft aan zijn uitgaansavond.

    Contact

    Methodieken op maat

    De verschillende types uitgaanslocaties vragen elk om een andere aanpak. Om preventief te werken naar diverse settings in het uitgaansleven, werden diverse omgevingsgerichte preventiemethodieken ontwikkeld. 

    Je kan elk van de vier methodieken hieronder aanklikken voor meer concrete informatie.

    Safe 'n Sound

    Preventie en risicobeperking via peers

    Safe 'n Sound doet aan ‘harm reduction’, letterlijk vertaald ‘schadebeperking’. Het wil gezondheidsproblemen voorkomen, ook wanneer het middelengebruik niet vermeden kan worden. Daarom wisselt Safe 'n Sound info en advies uit met feestvierders over partydrugs.

    Dit gebeurt met de hulp van ‘peers’: vrijwilligers met dezelfde interesses, levensstijl en ervaringen als andere feestvierders. Ze hebben een open houding en benaderen mensen die drugs gebruiken met respect. Deze getrainde peers bemannen niet alleen de infostand, maar worden ook betrokken bij andere aspecten van het project.

    Festivals

    Een evenwichtig beleid samen met alle stakeholders

    Een evenwichtig en doordacht alcohol- en drugbeleid op maat van festivals is een must voor een vlot, aangenaam en veilig verloop van elk muziekfestival. Omdat een evenwichtig alcohol- en drugbeleid niet op één, twee, drie is uitgetekend, is er een leidraad beschikbaar die je doorheen dit proces helpt. Deze leidraad staat onder andere stil bij de principes van een evenwichtig beleid, de succesfactoren van een beleid, de risicoanalyse, instrumenten om bijvoorbeeld tot regels en procedures te komen, gangbare maatregelen en de evaluatie van een bestaand beleid.

    Het uitgaansonderzoek

    Sinds 2003 brengt VAD met het uitgaansonderzoek een aantal aspecten van het middelengebruik in het uitgaansleven in kaart. Door het middelengebruik van het uitgaanspubliek op een systematische manier te onderzoeken, kunnen we vanuit preventie en beleid anticiperen op nieuwe trends en fenomenen.