Sportivos is een preventietraject voor sportclubs. Met Sportivos proberen we problemen door acohol- en druggebruik te voorkomen, en als ze toch gebeuren, te beperken. Deze pagina gaat in op Sportivos Zilver, de tweede fase uit een totaal van drie (Brons, Zilver en Goud). Een overzicht van het volledige traject vind je in dit artikel.

Sportivos Zilver breidt de focus uit naar alle clubleden. Er wordt een alcohol- en drugcoach (A&D-coach) aangesteld en opgeleid. Er wordt nagedacht over de visie van de de club over alcohol en drugs. Er worden handvatten aangereikt voor het organiseren van fondsenwerving die niet afhangt van alcoholconsumptie. En de sporters zelf worden geïnformeerd over het effect van alcohol en drugs.

Waaruit bestaat Sportivos Zilver?

 • Communicatietips
  Hoe communiceert de club over de preventie-initiatieven die in het kader van Sportivos Zilver genomen worden?
 • Sporters informeren
  De sporters worden geïnformeerd over het effect van alcohol en drugs. De jonge sporters spelen het spel Homerun tijdens één of meerdere trainingen, volwassen sporters krijgen de informatieve brochure ‘boodschap in een fles’.
 • Een alcohol- en drugvisie opstellen
  Een kerngroep denkt na over wat de clubvisie is rond alcohol en drugs. Deze visie wordt goedgekeurd door het clubbestuur, en gecommuniceerd naar leden en suppurters.
 • Een alcohol- en drugcoach verkiezen
  De club kiest een alcohol- en drugcoach (A&D-coach). Na de verkiezing, krijgt deze persoon een professionele vorming. Zo komt hij of zij alles te weten over preventief werken in de club, over hoe hij of zij problemen kan aanpakken, en over naar waar hij of zij kan doorverwijzen voor hulp.
 • Gezonde fondsenwerving
  Het clubbestuur krijgt het 'plukboek voor gezonde fondsenwerving'. Dit helpt bij het organiseren van gezonde alternatieven voor fondsenwerving.

Vragen of meer info: sportivos@vad.be.

Contact

Interesse?

Sportclubs kunnen zich via het registratieformulier inschrijven om te starten met Sportivos Brons.

Materiaal

Om alle stappen uit Sportivos Zilver tot een goed einde te brengen, is er heel wat materiaal uitgewerkt. Enerzijds materialen voor de sportclub, en anderzijds voor de preventiewerker die de sportclub begeleidt. Klik op de link, en je komt bij de beide materiaal-overzichten terecht. Wanneer je je inschrijft voor Sportivos, krijg je van elk materiaal de nodige gratis exemplaren.