Sportivos is een preventietraject voor sportclubs. Met Sportivos proberen we problemen door acohol- en druggebruik te voorkomen, en als ze toch gebeuren, te beperken. Deze pagina gaat in op Sportivos Brons, de eerste fase uit een totaal van drie (Brons, Zilver en Goud). Een overzicht van het volledige traject vind je in dit artikel.

Sportivos Brons is de eerste stap en richt zich vooral op sleutelfiguren in de club. De clubbestuurders en kantineverantwoordelijken krijgen een vorming en worden geïnformeerd over de meest relevante wetgeving. Zo kunnen deze verantwoordelijken altijd goed geïnformeerde beslissingen nemen. Ook de bredere club wordt gesensibiliseerd door gerichte communicatie over Sportivos.

Waaruit bestaat Sportivos Brons?

 • Communicatietips
  Hoe communiceert de club over de preventie-initiatieven die in het kader van Sportivos Brons genomen worden?
 • Vorming 'Alcohol en drugs in de sportclub'
  De clubbestuurders en kantineverantwoordelijken krijgen een vorming over verantwoord schenken van alcohol, en worden geïnformeerd over de meest relevante wetgeving.
 • Brochure 'Wat zegt de wet'
  Dit overzicht van wetgeving ligt raadpleegbaar in de club. Kantinemedewerkers en sleutelfiguren weten de info te vinden.
 • Eén actie uit 'Veilig uit, veilig thuis'
  De club voert minstens één actie uit over verkeersveiligheid. De brochure 'Veilig uit, veilig thuis' geeft een overzicht van de mogelijke acties.
 • Promopakket
  De deelnemende clubs krijgen een pakket met affiches, stickers en brochures. Ze zorgen ervoor dat dit materiaal een duidelijk zichtbare plek krijgt.

Vragen of meer info: sportivos@vad.be.

Contact

Interesse?

Sportclubs kunnen zich via het registratieformulier inschrijven om te starten met Sportivos Brons.

Materiaal

Om alle stappen uit Sportivos Brons tot een goed einde te brengen, is er heel wat materiaal uitgewerkt. Enerzijds materialen voor de sportclub, en anderzijds voor de preventiewerker die de sportclub begeleidt. Klik op de link, en je komt bij de beide materiaal-overzichten terecht. Wanneer je je inschrijft voor Sportivos, krijg je van elk materiaal de nodige gratis exemplaren.