Sport & gokken
Zowel internationaal als recent Vlaams onderzoek wijst uit dat sportclubleden een risicogroep zijn wanneer het gaat over gokken. Het thema ‘sportweddenschappen’ is dus een vraagstuk waar zowel de sportwereld als de preventiesector zich over moet buigen. Deze pagina geeft het overzicht van relevant onderzoek en preventie-initiatieven over het thema.
Contact
- Jolien Moernaut (02 423 03 52)
- Op regionaal niveau:
CGG-preventiewerkers - Op lokaal niveau:
intergemeentelijke/lokale preventiewerkers
Onderzoek: Tienmaal meer risicovol gokken in sportclubs
In 2020 publiceerde VAD samen met UGent een onderzoeksrapport over de band tussen sportclubs en sportweddenschappen. Er werd gepeild naar de deelname aan diverse kansspelen, met de focus op sportweddenschappen. Er werd ook gekeken naar de risico’s die dit met zich meebrengt, en welke factoren bepalend zijn voor het gokgedrag.
Gokpreventie in de sportclub?
Uitgelichte materialen
Online cursus gokken
Meer weten over gokken in al zijn aspecten? Onze online cursus 'Productinfo: gokken' legt uit wat gokken is en wat de wet over kansspelen zegt. Daarna overlopen we welke elementen er aan de basis liggen van de evolutie naar probleemgedrag. Ten slotte gaan we kort in op wat een gokstoornis is, hoe er preventief kan gehandeld worden en welke hulp er voorhanden is.
De online cursussen van VAD zijn volledig gratis en kan je op je eigen tempo volgen, gewoon van aan je bureau.
Video: Kan ik rijk worden door te gokken op sportwedstrijden?
Wetenschapspodcast Universiteit van Vlaanderen interviewde prof. Bram Constandt over sportweddenschappen. De professor, verbonden aan de Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen van de Universiteit Gent, werkte eerder al samen aan het VAD-onderzoek naar sportweddenschappen.