Sporten en alcohol en/of drugs is om verschillende redenen geen goede combinatie. Of het nu gaat om gebruik voor, tijdens of na het sporten, het heeft diverse nadelige effecten op de sportprestatie. Ook de sfeer in de sportclub kan eronder gaan leiden. Denk maar aan verbale en fysieke agressie op of naast het sportterrein, het onder invloed carpoolen met teamgenoten of jeugdspelers, dealen in de kleedkamers, dronken supporters…

Uit onderzoek blijkt dat sporten in teamverband het risico op (problematisch) alcoholgebruik verhoogt. Daarnaast zijn sommige clubs bezorgd over het gebruik en het dealen van cannabis onder de leden. Bestuursleden willen graag problemen door alcohol- en druggebruik uit hun club bannen, maar het ontbreekt hen aan de nodige kennis, vaardigheden en instrumenten.

Contact

Sportivos: Een beleidsmatige aanpak

Preventief werken rond alcohol en andere drugs in de sportclubs is niet eenvoudig. Alcohol drinken tijdens of na een wedstrijd, hoort er voor veel sporters en toeschouwers gewoon bij. Clubs staan ook argwanend tegenover preventieprogramma's: men denkt vaak dat de clubkas afhankelijk is van de inkomsten van alcoholverkoop.

Een beleidsmatige aanpak stimuleren is de beste oplossing. Die is gebaseerd op vier pijlers: regelgeving en procedures, educatie, begeleiding en structurele maatregelen. Een laagdrempelige, eenvoudige aanpak kan daarbij de eerste argwaan wegnemen.

Het preventieproject Sportivos bevordert zo’n beleidsmatige aanpak stap voor stap, op een voor de sportclubs haalbaar tempo. Sportivos verloopt in drie fases: brons, zilver en goud. Naargelang de noden, kan de sportclub zelf bepalen hoe ver ze meestappen in het traject.

Verantwoord alcohol schenken

In deze gratis online training leer je hoe je als kantine-medewerker, bestuurslid of vrijwilliger van een sportclub best omgaat met alcohol in de club. Liever een live training? Dat kan ook! Als de club meedoet aan het Sportivos-traject, kan je dit vragen aan de begeleidende preventiewerker.