De impact van alcohol- en druggebruik, gamen en gokken beperkt zich niet tot de levensdomeinen van één persoon. Het heeft ook invloed op vele naastbetrokkenen, onder andere partners van gebruikers. Zij voelen zich bezorgd en machteloos. Binnen onze samenleving en zeker binnen de hulpverlening is het daarom extra belangrijk om ook partners aandacht te geven.

Zelfzorg en eigen welbevinden

Een ‘partner van’ zit met allerlei vragen en bezorgdheden rond het gebruik van hun vriend(in) of echtgenoot/-ote: Hoe leg ik de situatie uit aan de kinderen? Is het misschien mijn schuld? Waar kan ik met juridische vragen terecht? …

Een partner mag niet herleid worden tot een ondersteuningsfiguur bij de aanpak van het middelenprobleem. Het is belangrijk om in te zetten op het eigen welbevinden van de partner, en hem of haar copingstrategieën aan te bieden die het samenleven met een gebruiker gemakkelijker maken. Centrale thema’s bij het werken met partners zijn onder andere zelfzorg, copingstrategieën, omgaan met geweld, ondersteuning van aanpak van drinkgedrag, omgaan met craving en herval, …

Contact