Tweejarige opleiding tot hulpverlener bij alcohol- en drugproblemen (2019-2020)

Op 26 februari 2019 start de tweejarige opleiding tot hulpverlening bij alcohol- en drugproblemen. In deze opleiding gaan we dieper in op de verschillende (nieuwe) middelen (alcohol, illegale drugs en psychoactieve medicatie), alsook de gedragsverslavingen als gevolg van gamen en gokken. Telkens staan we stil bij de werking, risico’s en de eventuele specifieke aanpak ervan.

De opleiding zet in op het vergaren van inzichten in de problematiek van verslaving en de professionele aanpak ervan. In de opleiding verbreedt je theoretische kennis, ontwikkel je verder je vaardigheden en tijdens de supervisie en met de verwerkingsopdracht reflecteer je over je attitude. Om inzicht en vaardigheden te verwerken, zetten we in op interactief werken en zelf actief aan de slag gaan met de inhoud van de opleiding. Hieronder vind je een kort overzicht van de opleidingsmodules en de data. Klik hier voor het programma van de Tweejarige Opleiding 2019-2020.

Praktische info

  • Deze opleiding is volzet
  • Wanneer: vaste modules eerste jaar: 26 februari, 12, 19 en 25 maart, 25 en 29 april, 14 en 21 mei, 4 en 11 juni, 16 en 23 oktober en 13 november 2019, van 9.30u tot 12.30u en van 13.30u tot 16.30u. Data supervisies en keuzemodules zijn individueel verschillend
  • Looptijd: twee jaar. Per opleidingsjaar voorzien we 15 opleidingsdagen in Brussel en 4 halve dagen op locatie, gespreid over een kalenderjaar. Dit gebeurt onder de vorm van vaste modules, keuzemodules en supervisie, gekoppeld aan werkbezoeken.
  • Doelgroep: hulpverleners werkzaam in gespecialiseerde centra voor problematisch middelengebruik en hulpverleners die op regelmatige basis professioneel werken met cliënten met een middelenproblematiek en/of die problematisch gokken of gamen.
  • Type: Tweejarige opleiding
  • Prijs: VAD-leden 799 euro/niet-leden 1054 euro (inclusief vormingsmap, koffie, broodjeslunch). Je moet niet op voorhand betalen. Na de uiterste inschrijvingsdatum ontvang je een bevestiging van deelname met wegbeschrijving naar VAD en de factuur.
  • Locatie: VAD, Vanderlindenstraat 15, 1030 Brussel
  • Aantal deelnemers: minimum 12 en maximum 18. We houden de groep bewust klein om de interactie tussen cursisten en docenten en tussen cursisten onderling te bevorderen.
  • Begeleiders: tweede jaar nog te bepalen
  • Accreditering: wordt aangevraagd. Sommige werknemers komen in aanmerking voor betaald educatief verlof. Dit betekent dat de werkgever de loonkosten voor de dagen waarop de werknemer afwezig is, deels recupereert bij de overheid. Voor de openbare sector gelden andere regels.

Meer info


Inschrijven

enkel via inschrijvingsformulier inclusief vragenlijst, en vóór 12 februari 2019