Online aan de slag in de verslavingszorg: een kennismaking met onlinehulp

Het aanbod en de diversiteit van onlinetools is de laatste tijd erg toegenomen. Ook in de verslavingszorg wordt er steeds meer online geëxperimenteerd. Maar wat houdt dat nu precies in, onlinehulp? En hoe ga je daar mee aan de slag? Welke vormen van onlinehulp bestaan er? Wat zijn de voor- en nadelen van onlinehulp? Deze vorming is een eerste kennismaking met het thema onlinehulp en geeft een overzicht van de verschillende mogelijkheden in de verslavingszorg.

Praktische info

  • Wanneer: 3 december 2019, van 9.30 u tot 16.00 u, onthaal met koffie vanaf 9.00 u.
  • Doelgroep: hulpverleners met interesse in onlinehulp, maar zonder voorkennis
  • Type: Thematische vorming
  • Prijs: VAD-leden 56 euro/niet-leden 74 euro (inclusief deelnemersmap, koffie en broodjeslunch). Je moet niet op voorhand betalen. Na de uiterste inschrijvingsdatum ontvang je een bevestiging van deelname met wegbeschrijving naar VAD en de factuur.
  • Aantal deelnemers: minimum 12 en maximum 20
  • Begeleiders: Tom Evenepoel en Katrien Dewaelheyns, de Druglijn • Philippe Bocklandt, docent en onderzoeksmedewerker onlinehulp, Arteveldehogeschool • Herwig Claeys, projectverantwoordelijke online hulpverlening, CAD Limburg, ontwikkelaar online-hulpverlening.be
  • Accreditering: werd aangevraagd

Meer info

Inhoud

Tijdens de voormiddag van deze vorming maak je kennis met onlinehulp en hoe deze hulpverleningsvorm zich plaatst binnen de verslavingszorg. De belangrijkste sterktes van onlinehulp zullen worden belicht alsook de kwetsbaarheden die verbonden zijn aan het online werken specifiek in de verslavingszorg. Verder krijg je een aantal handvatten om de kwaliteit van onlinetools te beoordelen en leer je de basisvoorwaarden om aan de slag te gaan met onlinehulp in je organisatie. Om het niet te theoretisch te houden zullen tot slot ook enkele inspirerende praktijken met onlinehulp in de verslavingszorg worden voorgesteld.

Na de lunch steken we de handen uit de mouwen en gaan we interactief aan de slag. De DrugLijn deelt haar ervaring met haar online aanbod en laat je proeven van de praktijk. Zo kan je zelf ervaren hoe het voelt om via e-mail en chat hulp te verlenen. Van daaruit slaan we de brug naar de competenties en randvoorwaarden om als hulpverlener online aan de slag te gaan. Tot slot wordt de visie op en de ervaringen met andere onlinetools zoals zelfhulptoepassingen en kennis- of zelftesten van De Druglijn toegelicht.


Inschrijven

enkel via inschrijvingsformulier inclusief vragenlijst, en vóór 25 november 2019