Dubbele diagnose-reeks: Middelengebruik bij personen met een verstandelijke beperking

Personen met een psychiatrische stoornis lopen een groter risico op de ontwikkeling van een middelenproblematiek. Professionals in de alcohol- en drughulpverlening én in de bredere GGZ komen dus geregeld in contact met dubbele diagnose-patiënten. Om hier op een effectieve wijze mee om te gaan is een goed begrip van de dubbele problematiek en integrale behandelvormen noodzakelijk.

Praktische info

  • Wanneer: 24 oktober 2019, van 9.30 u tot 16.30 u, onthaal met koffie vanaf 9.00 u
  • Doelgroep: hulpverleners binnen de verslavingszorg en GGZ
  • Type: Thematische vorming
  • Prijs: VAD-leden 56 euro/niet-leden 74 euro (inclusief deelnemersmap, koffie en broodjeslunch). Je moet niet op voorhand betalen. Na de uiterste inschrijvingsdatum ontvang je een bevestiging van deelname met wegbeschrijving naar VAD en de factuur.
  • Aantal deelnemers: maximum 20
  • Begeleiders: Evelien Neirynck, educatief medewerker Konekt
  • Accreditering: werd aangevraagd

Meer info

Inhoud

Mensen met een verstandelijke beperking komen door tendensen zoals desinstitutionalisatie en inclusie, steeds meer in contact met alcohol, cannabis en andere middelen. Zij zijn extra kwetsbaar voor middelengebruik en middelenproblemen en verdienen daarom extra aandacht op vlak van begeleiding en hulpverlening.

In deze vorming bekijken we vanuit een gefundeerde visie op verstandelijke beperking wat de impact daarvan is op begeleiding of behandeling. Zo krijg je handvatten om de eigenheid van personen met een verstandelijke beperking te herkennen, tips om aan te sluiten bij de emotionele ontwikkeling van je cliënt en tips om je begeleiding beter af te stemmen op personen met een verstandelijke beperking. De vorming is interactief opgebouwd en laat je kennis maken met materialen die je in het werken met deze doelgroep kunnen ondersteunen.


Inschrijven

enkel via inschrijvingsformulier inclusief vragenlijst, en vóór 10 oktober 2019