Chemsex. Webinar

Cliënten van hiv-referentiecentra vinden vaak geen adequaat antwoord op vragen over druggebruik. Seksuologen zijn niet vertrouwd met het thema drugs, drughulpverleners zijn niet vertrouwd met het thema seks en heel wat hulpverleners zijn niet bekend met de gayscene. De combinatie van druggebruik, homoseksualiteit, mentale kwetsuren en schaamte is complex. Vandaar dat VAD i.s.m. Sensoa en het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) dit webinar organiseert voor hulpverleners en preventiewerkers uit de drugsector, seksuologen, artsen uit de hiv-referentiecentra en andere intermediairs die interesse hebben in het thema.

Praktische info

  • Wanneer: 23 oktober en 30 oktober 2020, telkens van 10.00 u tot 11.30 u
  • Doelgroep: hulpverleners en preventiewerkers uit de A&D-sector, psychologen, seksuologen, medewerkers van de HIV-referentiecentra en andere intermediairs die interesse hebben in het thema
  • Type: Thematische vorming
  • Prijs: VAD-leden 18 euro/niet-leden 27 euro. Je moet niet op voorhand betalen. Na de uiterste inschrijvingsdatum ontvang je een bevestiging van deelname en de factuur.
  • Aantal deelnemers: minimum 20 en maximum 100
  • Begeleiders: Mark Sergeant, Sensoa • Dr. Tom Platteau, ITG, Antwerpen • Prof. Dr. Sandrine Detandt, ULB, Brussel • Corinne Herrijgers, ITG, Antwerpen • Dr. Jan Groβe, Schwulenberatung, Berlijn
  • Accreditering: werd aangevraagd

Meer info

Programma

Dit webinar bestaat uit twee delen en is opgebouwd aan de hand van vier lezingen van binnen- en buitenlandse experten over dit opkomend fenomeen. In deel 1 schetst Dr. Tom Platteau '(seksuoloog, ITG, Antwerpen) het fenomeen ‘chemsex’, welke middelen er in deze context gebruikt worden en de effecten op sociaal, emotioneel en psychisch functioneren. Vervolgens geeft Prof. Dr. Sandrine Detandt (prof. Klinische en psychopathologie, ULB, Observatoire du Sida et des Sexualitées, Brussel) een antropologische blik op chemsex, op basis van recente diepte-interviews met 40 chemsexgebruikers uit Brussel.

In deel 2 geeft Corinne Herrijgers (onderzoeker, ITG, Antwerpen) inzicht in de noden van chemsexgebruikers en risicoreductiepraktijken op basis van recente diepte-interviews met 20 chemsexgebruikers in Vlaanderen. Dr. Jan Groβer (psychiater, homo- en chemsex-activist, therapeut bij Schwulenberatung, Berlijn) sluit het webinar af met inzichten rond hulp en begeleiding van mensen die aan chemsex doen.

10.00 u – 10.05 u: Mark Sergeant, Sensoa. Dagvoorzitter

10.05 u – 10.30 u: Dr. Tom Platteau, (seksuoloog, ITG, Antwerpen): ‘Seks en drugs: niet altijd rock ’n roll’. Wat is ‘chemsex’? Welke middelen worden in deze context gebruikt? En wat is het verschil met ander middelengebruik? Vervolgens komen ook de effecten op sociaal, emotioneel en psychisch functioneren aan bod.

10.30 u – 10.40 u: Pauze

10.40 u – 11.15 u: Prof. Dr. Sandrine Detandt, (prof. Klinische en psychopathologie, ULB, Observatoire du Sida et des Sexualitées, Brussel), geeft een antropologische blik op chemsex op basis van recente diepte-interviews met 40 chemsexgebruikers uit Brussel. (Presentatie in het Engels).

11.15 u – 11.30 u: Mark Sergeant, Sensoa

Vragen en afronding

10.00 u – 10.05 u: Mark Sergeant, Sensoa. Dagvoorzitter

10.05 u - 10.30 u: Corinne Herrijgers, (onderzoeker, ITG, Antwerpen) presenteert een overzicht van risicoreductiepraktijken voor, tijdens en na chemsex en noden op basis van recente diepte-interviews met 20 chemsexgebruikers in Vlaanderen

10.30 u – 10.40 u: Pauze

10.40 u – 11.15 u: Dr. Jan Groβer, (psychiater, homo- en chemsex-activist, therapeut bij Schwulenberatung, Berlijn): wat zijn de drijfveren van chemsexgebruikers? Hoe passen middelengebruik en chemsex in de homobeleving? Welke hulpvragen hebben problematische chemsexgebruikers? (Presentatie in het Engels).

11.15 u – 11.30 u: Mark Sergeant, Sensoa

Vragen en afronding


Inschrijven

enkel via inschrijvingsformulier inclusief vragenlijst, en vóór 16 oktober 2020

A webform by Podio