De VAD-leerlingenbevraging

De leerlingenbevraging onderzoekt op schoolniveau en op Vlaams niveau het middelengebruik (tabak, alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen) binnen de leefwereld van jongeren. Vanaf september 2021 gebeurt de afname van de vragenlijsten volledig digitaal.

Meerwaarde voor de school

Bij het ontwikkelen of bijsturen van een alcohol- en drugbeleid op school is het een absolute meerwaarde om de huidige situatie op school in kaart te brengen. 

 • Kunnen onze leerlingen verantwoordelijk omgaan met alcohol?
 • Komen onze leerlingen in contact met cannabis?
 • Aan welke graad bieden we best welke educatieve pakketten aan?
 • Zijn onze leerlingen op de hoogte van de regels op school?

Met een deelname aan de VAD-leerlingenbevraging leer je de leefwereld van je leerlingen kennen en krijg je een schoolrapport op maat. Zo kan je gerichte acties ondernemen en heb je een communicatietool in handen om de dialoog over het thema te bevorderen.

Belangrijk om te weten bij inschrijving

 • Deelname is gratis.
 • Elke maand kunnen een beperkt aantal scholen deelnemen. Je kiest zelf via een planningstool in welke week je de bevraging wil organiseren. 
 • VAD zorgt voor de digitale vragenlijsten en nodige documenten, maar de school organiseert de bevraging zelf. 
 • De vragenlijst gaat in op de frequentie en hoeveelheid van het eigen gebruik, motivaties, de attitude van vrienden, het gebruik van vrienden en de beschikbaarheid van middelen, maar ook over hun ervaringen met het beleid op school. De afname gebeurt volledig digitaal. Leerlingen hebben een half tot een volledig lesuur nodig om deze in te vullen. 
 • Voor een kwalitatief rapport is een minimaal deelnamepercentage van 80% van de leerlingen van de school vereist. 
 • VAD behandelt persoonsgegevens met respect voor privacy. We volgen hiervoor de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Dit is een Europese wetgeving die de regels voor verwerking van persoonsgegevens (bv. leeftijd, geslacht, …) bepaalt. Het is niet mogelijk om de antwoorden van individuele leerlingen of klassen te achterhalen.
 • Deelname aan de gratis workshop 'Aan de slag met de VAD-leerlingenbevraging' is verplicht om het schoolrapport te ontvangen. We geven nooit de resultaten zonder enige vorm van begeleiding. 

Interesse?

Wil je er voor het schooljaar 2023-2024 zeker bij zijn? Schrijf hier in! 

Je bent ingeschreven

Hoe ga je nu concreet te werk? In de handleiding vind je alle informatie die je nodig hebt. De brieven voor ouders of voogd download je hier en pas je aan.

De afname

Leerkrachten die de bevraging van de leerlingen afnemen, bereiden zich hier best op voor.

Elk schooljaar nemen tot 80 scholen deel aan de VAD-leerlingenbevraging. Dit geeft ons de unieke gelegenheid om continu de trends in Vlaanderen op te volgen.