De VAD-leerlingenbevraging

De leerlingenbevraging onderzoekt op schoolniveau en op Vlaams niveau het middelengebruik (tabak, alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen) binnen de leefwereld van jongeren. De vragenlijst gaat in op de frequentie en hoeveelheid van het eigen gebruik, motivaties, de attitude van vrienden, het gebruik van vrienden en de beschikbaarheid van middelen, maar ook over hun ervaringen met het beleid op school.

Contact

Meerwaarde voor de school

  • Kunnen onze leerlingen verantwoordelijk omgaan met alcohol?
  • Komen onze leerlingen in contact met cannabis?
  • Aan welke graad bieden we best welke educatieve pakketten aan?
  • Zijn onze leerlingen op de hoogte van de regels op school?

Bij het ontwikkelen of bijsturen van een alcohol- en drugbeleid op school is het een absolute meerwaarde om de huidige situatie op school in kaart te brengen.

Met een deelname aan de VAD-leerlingenbevraging leer je de leefwereld van je leerlingen kennen en hoe jouw beleid en leerplannen hierop af te stemmen. Zo kan je gerichte acties ondernemen en heb je een communicatietool in handen om de dialoog over het thema te bevorderen.

Bij een deelname ontvang je als school een persoonlijk rapport en kan je deelnemen aan de workshop “Aan de slag met de VAD-leerlingenbevraging”.

Onderzoeksdatabank

Benieuwd naar meer onderzoek over middelengebruik, gamen en gokken?

Elk schooljaar nemen tot 80 scholen deel aan de VAD-leerlingenbevraging. Dit geeft ons de unieke gelegenheid om continu de trends in Vlaanderen op te volgen.