Maag- en duodenale ethanolconcentraties na inname van alcoholische dranken in postprandiale omstandigheden
Samenvatting
Deze studie bepaalde de intraluminale ethanolconcentraties (maag en twaalfvingerige darm) bij gevoede gezonde vrijwilligers na de consumptie van gewone alcoholische dranken (bier, wijn en whisky). Vijf gezonde vrijwilligers werden gerekruteerd in een cross-over studie. De voedingstoestand werd gesimuleerd door inname van 250 ml Nutridrink Compact Neutral. De vrijwilligers consumeerden vervolgens twee standaard eenheden bier (Stella Artois, 500 ml, 5,2% ethanol), wijn (Blanc du Blanc, 200 ml, 11% ethanol), of whisky (Gallantry Whisky, 80 ml, 40% ethanol). Maag- en duodenalvocht werden na verloop van tijd via twee katheters opgezogen en geanalyseerd op ethanolgehalte met behulp van gaschromatografie van de hoofdruimte. Het vermogen van ethanol om maag- en duodenale rattenslijmvlies door te laten werd onderzocht in een Ussing-kameropstelling. In vergelijking met de nuchtere toestand (gerapporteerd in een vorige studie), werden hogere maag-ethanolconcentraties waargenomen gedurende een langere tijdsperiode. In de bier- en wijnconditie werden vergelijkbare concentraties waargenomen in de darm, ongeacht de prandiale toestand. Na inname van whisky was de ethanolconcentratie echter lager in de gevoede darm. Er werd waargenomen dat alcohol zowel in het maag- als in het duodenaal slijmvlies van ratten doordrong. Hogere intragastrische ethanolconcentraties werden gedurende langere tijd gehandhaafd in gevoede toestand vergeleken met nuchtere toestand. De waargenomen concentratieprofielen waren echter niet in overeenstemming met de huidige FDA-richtlijnen voor het testen van de resistentie van formuleringen tegen alcohol, die stellen dat in vitro tests de impact van maximaal 40% ethanol gedurende 2 uur moeten onderzoeken. De gepresenteerde intraluminale ethanolconcentraties kunnen dienen als referentiegegevens voor de verdere ontwikkeling van relevante in vitro modellen om de effecten van ethanol op de prestaties van formuleringen te beoordelen.
Algemene info
Looptijd
Einddatum 01/01/2018
Datum laatste wijziging: 25/11/2021
Dit item aanpassen