Literatuurstudie drughandel en georganiseerde criminaliteit.

Terug naar alle onderzoeken

Samenvatting

De resultaten van dit onderzoek zijn verwerkt in een Engelstalig eindrapport waar ook de bijdragen van de andere (buitenlandse) onderzoekspartners zijn in opgenomen. Waar de Belgische onderzoeksequipe de literatuurstudie van Nederlandstalige bronnen heeft verzorgd stonden andere onderzoeksequipes in voor een bronnenstudie in andere talen. Het eindrapport bevat aldus het resultaat van een bronnenstudie in de volgende talen: Engels, Frans, Nederlands, Duits, Italiaans en Spaans.

Doelstelling

  • Bijdragen tot het bereiken van de objectieven vooropgesteld door de Britse regering in de strijd tegen drugshandel en georganiseerde criminaliteit.
  • Het deelonderzoek betrof België en Nederland.

Onderzoekspopulatie

Literatuurstudie van open bronnen en grijze literatuur in de Nederlandse taal, aangevuld met 2 interviews met sleutelpersonen inzake politionele bestrijding van het fenomeen in België en Nederland.

Voornaamste resultaten

  • Een typologie van criminele organisaties actief in de drugsmokkel.
  • Inzichten in de evolutie in de tijd met betrekking tot organisatiestructuur.
  • Het formuleren van een aantal hypothesen met betrekking tot de kwetsbaarheden van de criminele organisatie voor overheidsoptreden.
  • Evaluatie van de effectiviteit van het overheidsoptreden met betrekking tot traffiekanten.
  • Conclusies en aanbevelingen voor verder onderzoek: o.a. motivatie van traffikanten, werving van de leden door criminele organisaties, de perceptie van traffikanten inzake het overheidsoptreden, de relatie tussen vraag en aanbod enz.

Output

Defruytier, M., & Vander Laenen, F. (2005). Review of published and unpublished Dutch literature. In N. Dorn, M., Levi, & L. King, Literature review on upper level drug trafficking (pp.63), Home Office Online Report 22/05, Research Development and Statistics Directorate. http://www.homeoffice.gov.uk/rds/pdfs05/rdsolr2205...

Contact

Universiteit Gent, Institute for International Research on Criminal Policy (IRCP)
Prof. dr. Freya Vander Laenen

Algemene info

Looptijd

Startdatum 01/03/2004
Einddatum 01/05/2004

Methode

Literatuurstudie
Interview

Type

Registratieonderzoek / monitoring

Gefinancierd door

Internationale fondsen

Product

Illegale drugs

Discipline

Sociologisch / psychologisch / criminologisch onderzoek

Regio

Internationaal

Status

Afgerond

Datum laatste wijziging: 10/06/2016
Dit item aanpassen