Detectie van sporen van productie van synthetische drugs in oppervlaktewater (GEOAMP).

Terug naar alle onderzoeken

Samenvatting

Door analyse van watermonsters kan de politie controleren of er afval geloosd werd afkomstig van clandestiene druglabo’s. De productie van één kilo zuivere amfetamine levert minimum 30 kilo afval op. Een clandestien labo dat gedurende één maand op volle toeren draait, produceert meerdere tonnen afval. De producenten geraken dit afval op verschillende manieren kwijt. Vaak worden (olie)vaten achtergelaten op verlaten plekken in de natuur, ze worden ook uitgegoten over de weg of in oppervlaktewater. Daarnaast verdwijnt er een groot deel in het rioleringsnetwerk.

Doelstelling

Het doel van het project is te bepalen of het mogelijk is om de aanwezigheid van bepaalde chemische merkers in water te linken aan de aanwezigheid van illegale amfetamine synthese. Om volkomen efficiënt te zijn, moet de analyse snel zijn zodat synthese aangetoond kan worden terwijl deze nog gaande is. De ontwikkelde analysemethode en de verworven resultaten kunnen ook op een ander gebied interessant zijn voor de gerechtelijke autoriteiten: informatie over de geografische spreiding van de lozing.

Onderzoekspopulatie

Water van verschillende waterzuiveringsstations.

Voornaamste resultaten

Onze resultaten konden aantonen dat synthetische drugs worden gebruikt, maar we vonden geen sporen van productie aangezien we zeer weinig tot geen precursoren terugvonden. We kunnen geen verband aantonen tussen de aanwezigheid van synthetische precursoren in het afvalwater en de productie van drugs.

De resultaten kunnen echter wel geëxtrapoleerd worden om het gebruik van amfetamines en MDMA in verschillende geografische locaties te bepalen, gebaseerd op de plaats van de waterzuiveringsinstallaties waar de stalen werden afgenomen. Zo zou er, op basis van de reeds onderzochte waterstations, jaarlijks 2344 kg amfetamine en 61,9 kg MDMA gebruikt

worden in België. Dit is waarschijnlijk een overschatting, want gebaseerd op slechts 2 waterzuiveringstations met hoge drugconcentraties.

Output

Charlier, C., Collart, A.-F., Decock, L., Dewulf, J., Isalberti, C., Maebe, K., Pirson, L., Theunis, L., Van Puyenbroeck, L., & Verstraete, A. (2011). Detectie van sporen van de productie van synthetische drugs in oppervlaktewater. Gent: Academia Press.

Online artikels & rapporten

Contact

Université de Liège, Service de Toxicologie clinique, Médico-légale, Environnementale et en Entreprise Universiteit Gent, Vakgroep Klinische Biologie, Microbiologie en Immunologie en Research Group Environmental Organic Chemistry and Technology
Prof. dr. A. Verstraete

Algemene info

Looptijd

Startdatum 01/10/2008
Einddatum 31/03/2010

Methode

Chemische analyse

Type

Haalbaarheidsonderzoek

Gefinancierd door

Federale overheid

Product

Illegale drugs

Discipline

Ontwikkeling van onderzoeksinstrumenten

Regio

Belgisch

Status

Afgerond

Datum laatste wijziging: 10/06/2016
Dit item aanpassen