Wit poeder verkocht als MDMA bevat methadon (14/5/2019)

Het Belgisch Early Warning System Drugs werd op de hoogte gebracht van de identificatie van methadon in een wit poeder dat werd verkocht als MDMA. Het poeder werd geanalyseerd in het kader van het drugtestproject van Modus Fiesta te Brussel.

MDMA is meestal beschikbaar in de vorm van ecstasytabletten, maar wordt soms ook in kristalvorm of poeder verkocht. MDMA varieert van wit tot beige, bruin kristalachtig poeder. Methadon in poedervorm is wit. Het poeder waarvan sprake werd verkocht door een dealer in het centrum van Brussel, vlakbij de Beurs.

Methadon is een synthetisch opioïd dat gebruikt wordt voor substitutiebehandelingen bij afhankelijkheid aan opioïden. Wanneer methadon gebruik wordt door personen die niet gewend zijn aan opioïden of bij gelijktijdig gebruik van bv. benzodiazepines of alcohol, stijgt het risico op overdosering sterk. De neveneffecten en risico’s in geval van overdosering zijn vergelijkbaar met deze van andere opioïden, waaronder ademhalingsstoornis, bewusteloosheid, coma en overlijden. Behandeling van methadon-overdosering bestaat uit toediening van naloxone, waarbij sterk rekening dient gehouden te worden met de lange halfwaardetijd van methadon (4u tot 7u bij eenmalig gebruik, 24 tot 36u bij chronisch gebruik), en de korte halfwaardetijd van naloxone (30 tot 100 minuten).

Stuur deze info niet door naar de media!

Indien nodig zal het BEWSD de pers informeren.