Als kleine kinderen groot worden - Vormingsmap

'Als Kleine Kinderen Groot Worden' is een interactieve vorming voor ouders, ter preventie van tabak-, alcohol- en ander druggebruik bij jongeren. Centraal staat het versterken van beschermende opvoedingsvaardigheden. De bedoeling is dat ouders tips krijgen om tabak-, alcohol- en ander druggebruik bij hun kinderen te helpen voorkomen of uitstellen. Er wordt onder andere ingegaan op open communicatie en grenzen stellen.

Deze vormingsmap biedt preventiewerkers, opvoedingsondersteuners en andere professionals een leidraad bij het organiseren van die vorming. Bij de map zit ook een USB-stick. Daarop staan:

  • Een begeleidende powerpoint voor de vorming, inclusief ingebedde filmpjes
  • Een aangepaste versie van de powerpoint voor kwetsbare groepen
  • 11 filmpjes
  • De digitale versie van de vormingsmap

Bij de gerelateerde materialen kan je wervingskaartjes bestellen, die kunnen uitgedeeld worden in de aanloop naar een vorming.

Bij de vorming hoort ook een materiaalpakket met gadgets om aan de ouders mee te geven. Dit bestaat uit:

  • 10 brochures 'Als kleine kinderen groot worden'
  • 10 postkaarten met kort overzicht van de hoofdpunten uit de vorming
  • 10 magneten De DrugLijn waarmee de postkaart opgehangen kan worden

Bij de vormingsmap is sowieso één materiaalpakket inbegrepen. Als er meer dan 10 ouders zullen deelnemen aan de vorming, en/of als de vorming meermaals gegeven wordt, kan het materiaalpakket apart besteld worden via de gerelateerde materialen.

UPDATE 2015

In 2015 een uitbreiding van 'Als Kleine Kinderen Groot Worden' ontwikkeld, waarbij het thema 'gamen' aan de methodiek toegevoegd werd. De filmpjes, powerpoint en handleiding van deze uitbreiding zijn enkel te downloaden. Je vindt dit alles terug onder de gerelateerde materialen.

Alle gerelateerde filmpjes zijn te bekijken op de opvoedingspagina's op de website van De DrugLijn.

UPDATE 2017

Eind 2016 werkte VAD een nieuwe richtlijn voor alcohol uit. Deze zegt onder meer dat jongeren onder de 18 jaar best geen alcohol drinken. De begeleidingsmap 'Als kleine kinderen groot worden' en de bijhorende PowerPoint dateren van voor deze tijd en zijn op een aantal punten dus in strijd met deze richtlijn. Gebruik daarom de PowerPoints die je hier kan downloaden, in plaats van de PowerPoints op de USB-stick van de map:

  • Bestelcode: ALR13
  • Prijs: 10,00 euro

Gerelateerde materialen