Drugs in de hersenen - Infofiches en presentatie

Psycho-educatiefiches voor cliënten en naastbetrokkenen. Hulpverleners kunnen deze fiches gebruiken om visueel uit te leggen wat er in onze hersenen gebeurt wanneer we drugs gebruiken, en hoe gebruik de werking van onze hersenen op de langere termijn beïnvloedt. Naast de fiches bestaat er ook een PowerPoint-presentatie, deze kan je lager op deze pagina downloaden.

  • Gratis

Materiaal downloaden

Aan de slag met dit materiaal

Het materiaal bestaat uit downloadbare fiches die je los van elkaar kan gebruiken. Je selecteert die informatie die relevant is voor de persoon in kwestie, op dit specifieke moment in je begeleiding. We hebben het complexe thema ‘drugs in de hersenen’ eenvoudig proberen verwoorden en illustreren. Het blijft belangrijk deze informatie te vertalen op maat van noden en mogelijkheden van de persoon die middelen gebruikt of de omgevingsfiguur.

Je kan het materiaal zowel individueel als in groep gebruiken. Zowel de fiches als de PowerPoint zijn bedoeld als houvast tijdens een begeleiding. Toelichting van de hulpverlener blijft daarbij noodzakelijk.

Inhoud

Het eerste deel bevat fiches die toelichten hoe de hersenen in elkaar zitten.

De daaropvolgende fiches beantwoorden de grote vragen die cliënten en hun omgeving zich kunnen stellen in verband met drugs en de hersenen:

  • Waarom hebben drugs bepaalde effecten?
  • Welke rol hebben de hersenen in het ontstaan van verslaving? En waarom is verslaving zo moeilijk te doorbreken?
  • Kunnen je hersenen je meer kwetsbaar voor verslaving maken?
  • Wat is het effect van middelengebruik op de hersenen? Zijn deze veranderingen blijvend?

PowerPoint-presentatie

Naast de fiches met korte teksten en illustraties, is er ook een PowerPointpresentatie ter beschikking met enkel de afbeeldingen om in groep psycho-educatie te geven. Deze presentatie is ook handig als je enkel met illustraties wil werken, zonder tekst. Je kan de PowerPoint-presentatie downloaden via deze link.

Afgestemd op de praktijk

De infofiches en PowerPoint-slides werden ontwikkeld in 2021. Om dit materiaal optimaal te kunnen afstemmen aan de praktijk, was het van bij het begin de bedoeling om het uit te testen en bij te werken. Via een enquête deelden 32 respondenten uit de hulpverlening hun ervaringen met het materiaal. Op basis van hun antwoorden kreeg het geheel in 2023 een update.

Gerelateerde materialen