Drugs in de hersenen - Infofiches en presentatie

Psycho-educatiefiches voor cliënten en naastbetrokkenen. Hulpverleners kunnen deze fiches gebruiken om visueel uit te leggen wat er in onze hersenen gebeurt wanneer we drugs gebruiken, en hoe gebruik de werking van onze hersenen op de langere termijn beïnvloedt. Laat je e-mailadres achter en je krijgt een mail met de fiches in bijlage. Je mailadres zal verder enkel gebruikt worden om jouw ervaringen met het materiaal te kunnen evalueren.

  • Gratis

Materiaal downloaden

Aan de slag met dit materiaal

Het materiaal bestaat uit downloadbare fiches die je los van elkaar kan gebruiken. Je selecteert die informatie die relevant is voor de persoon in kwestie, op dit specifieke moment in je begeleiding. We hebben het complexe thema ‘drugs in de hersenen’ eenvoudig proberen verwoorden en illustreren. Het blijft belangrijk deze informatie te vertalen op maat van noden en mogelijkheden van de persoon die middelen gebruikt of de omgevingsfiguur.

Je kan het materiaal zowel individueel als in groep gebruiken.

Inhoud

Het eerste deel bevat fiches die toelichten hoe de hersenen in elkaar zitten.

De daaropvolgende fiches beantwoorden de grote vragen die cliënten en hun omgeving zich kunnen stellen in verband met drugs en de hersenen:

  • Waarom hebben drugs bepaalde effecten?
  • Welke rol hebben de hersenen in het ontstaan van verslaving? En waarom is verslaving zo moeilijk te doorbreken?
  • Kunnen je hersenen je meer kwetsbaar voor verslaving maken?
  • Wat is het effect van middelengebruik op de hersenen? Zijn deze veranderingen blijvend?

PowerPoint-presentatie

Naast de fiches met korte teksten en illustraties, is er ook een PowerPointpresentatie ter beschikking met enkel de afbeeldingen om in groep psycho-educatie te geven. Deze presentatie is ook handig als je enkel met illustraties wil werken, zonder tekst. Je kan de PowerPoint-presentatie opvragen per mail, aan gilles.geeraerts@vad.be

Webinar

Wil je graag meer toelichting bij dit materiaal voor je ermee aan de slag gaat? Neem dan deel aan de Webinar op 27 mei. We stellen het materiaal aan je voor je hebt gelegenheid tot vragen stellen. Schrijf je hier in.

VAD vraagt jouw hulp

We zoeken hulpverleners die met dit materiaal aan de slag willen gaan en ons feedback willen geven op basis van hun ervaringen. Met deze feedback gaan we het materiaal vervolgens bijsturen. Vandaar dat je je e-mailadres moet achterlaten om het materiaal te kunnen opvragen. Binnen enkele maanden contacteren wij je om naar je ervaringen te vragen.