Tip voor trips: de Te Gekke Roes(t)-wandeling

We kunnen er niet omheen: in 2020 hebben we het wandelen massaal (her)ontdekt. Door corona moesten we onze vrijetijds- en sociale activiteiten grondig herzien. Wandelen, eerst in eigen omgeving en nu ook met een grotere actieradius, bleven en blijven mogelijk en werden zelfs aangemoedigd. Wandelen is gezond! We willen je graag een boeiende wandeling in het Gentse aanraden: de Te Gekke Roes(t)-wandeling. Ideaal om alleen of in gezelschap van je bubbel, knuffelcontact, collega’s en cliënten (rekening houdend met de geldende coronavoorschriften) te doen!
© Els Vandenberghe

Bourgoyen

Wandelen stimuleert lichaam en geest

Voldoende beweging is onontbeerlijk voor een goede fysieke gezondheid. Beweging heeft immers invloed op verschillende lichaamsfuncties: de bloedcirculatie, de ademhaling, het slaap-waakritme, de stofwisseling, de spieren en gewrichten en ook het beendergestel. Voldoende bewegen helpt ook om de lichamelijke weerstand te versterken en te onderhouden. Maar het levert niet alleen fysieke gezondheidsvoordelen op. Ook op mentaal vlak doet wandelen goed: het heeft een positieve invloed op je stemming en humeur, het versterkt de mentale veerkracht. Het Vlaams Instituut Gezond Leven maakte met professoren eind november de vertaalslag van de nieuwe WHO-aanbevelingen. Belangrijkste boodschap: “Every move counts”.

Zo is er sterk bewijs dat beweging het risico op depressie vermindert, en dat beweging de symptomen van depressie minder erg maakt. Fysiek actievere mensen lopen ook minder risico’s op (luchtweg)infecties. En als ze toch een infectie krijgen, zijn ze minder lang ziek en hun symptomen milder. Dat komt omdat beweging ons immuunsysteem versterkt.

Jan Seghers, professor en bewegingsexpert KU Leuven

Alcohol-, drug- en gokproblemen bespreekbaar maken

Met de Te Gek!? Roes(t)- campagne willen we de kennis over alcohol-, drug- en gokproblemen bij de Vlaamse bevolking vergroten en inzicht geven in de complexiteit ervan. Om zo deze problemen bespreekbaar te maken en stigmatisering tegen te gaan. Iedereen kent wel iemand met een drank-, drug- of gokprobleem, maar toch is er nog veel onbegrip. Het taboe en de (voor-)oordelen zorgen er onder meer voor dat mensen rijkelijk laat hulp inschakelen. Zo zoekt iemand met een alcoholprobleem pas steun na gemiddeld 18 jaar.

Op 1 oktober 2020 werd de campagne gelanceerd en ze loopt nog tot eind mei 2021. Een overzicht van alle activiteiten vind je op www.roes-t.be. Een van de activiteiten is de Te Gekke Roes(t)-wandeling die start aan het Museum Dr. Guislain.

© Els Vandenberghe

Guy De Jaeger, voorzitter van Wandelclub Belgisch-Nederlands Wandelverbroedering, die de wandelroutes mee uitstippelde.

Van museum naar natuurgebied

We stippelden een wandeling uit door een minder gekend en een bijzonder groen stukje Gent. Starten doen we aan het Museum Dr. Guislain, dat deel uitmaakt van de wandeling. Je kan kiezen uit verschillende afstanden: 1, 6, 10 of 15 km. Met de 1 km-wandeling blijf je op het terrein van het Museum Dr. Guislain en kom je een aantal ‘wistjedatjes’ over het campagnethema tegen. Wie voor de langste route kiest, verkent ook het natuurgebied Bourgoyen, dat er elk seizoen weer anders uitziet.

Het plannetje van de wandeling kan je tijdens de openingsuren (check de site vooraf!) oppikken aan de inkombalie van het museum Dr. Guislain of hier downloaden op de campagnesite.

Je kan de wandeling ook combineren met een bezoek aan de tentoonstelling ‘Tussen ons: over leven met een verslavingvan Lieve Blancquaert en productiehuis De Chinezen die zes aangrijpende verhalen brengt. Via dubbelportretten spreken ouders en kinderen over hoe een verslaving tussen hen in staat. Bezoek expo kost 10 euro, er zijn ook reducties voor specifieke groepen (check de site). Zo betalen Leden van Wandelsport Vlaanderen 8 euro op vertoon van hun lidkaart.

De bewonersgroep van de Therapeutische Gemeenschap Merelbeke (TGM) deden de wandeling in combinatie met de expo bij de start van de campagne. Ook de mensen uit het Tussenhuis bezochten ondertussen de tentoonstelling met hun familie in het kader van de familiegroep.

Els Vandenberghe
Communicatie