Vergok je sportplezier niet

Op 26 september 2022 gaat de campagne 'Vergok je sportplezier niet' van start. Op deze pagina geven we het overzicht van alle campagnematerialen. Klik op de links om de campagnewebsite te ontdekken, de video's te bekijken, de affiches te bestellen, of de bekendmakingsteksten, banners en e-mailfooters te downloaden. Lager op de pagina staan ook nog links naar achtergronddocumenten en adviesteksten.

  • Gratis

Campagnewebsite

Deze sensibiliseringscampagne heeft een dubbele doelstelling:

  • Sporters bewustmaken dat sportweddenschappen niet zo onschuldig zijn als ze lijken.
  • Sportclubs motiveren om preventieve maatregelen te nemen.

Om die tweede doelstelling te bereiken, nodigt VAD/De Druglijn alle sportfederaties, sportclubs uit om het Charter Sportweddenschappen te ondertekenen. Ook sportfunctionarissen, sportpromotoren en andere professionals uit het lokale sportleven kunnen het charter ondertekenen. 

Het charter, en het formulier om het charter te ondertekenen, zijn terug te vinden op vergokjesportplezierniet.be
Alle campagnematerialen verwijzen daarom door naar deze website.

Iedereen die het charter ondertekent, ontvangt gratis preventietips en campagnematerialen waar ze in de clubcontext mee aan de slag kunnen.

Video's

De filmpjes zijn beschikbaar op YouTube, onder deze links:

Deze video’s mogen overal embed of geshared worden (websites, nieuwsbrieven, social media). Wil je sharen op Facebook? Dat lukt best door rechstreeks te sharen vanop de video-pagina van De Druglijn. Dan kan de video ook in jullie bericht meteen afgespeeld worden. De verschillende video’s zullen hier beschikbaar zijn vanaf 26 september.

Affiches

De affiches zijn gratis, en zijn universeel opgevat: ze kunnen zowel in de context van de sportclub opgehangen worden, als breed ingezet in steden, gemeenten, sport-organisaties, ... Er zijn zowel algemene als sportspecifieke beelden. Bestel via de volgende links:

Banners en e-mailfooters - Campagne algemeen

Iedereen die de campagne in de kijker wil zetten, kan daarvoor gebruik maken van de volgende banners (op websites, sociale media, in magazines...) en e-mailfooters. 

Banners en e-mailfooters voor sportclubs die het charter ondertekenden

Daarnaast zijn er ook banners en e-mailfooters voorzien voor sportclubs die het charter ondertekenden. Zo kunnen de clubs die met het thema sportweddenschappen aan de slag willen gaan, daar groots mee uitpakken. Dat is ook terecht: ze zetten in op het welzijn van hun leden.

Communicatiegidsen & Preventietips voor sportclubs

De campagne is zo opgevat dat sportclubs, sportfederaties, sportkoepels, steden en gemeenten, ... de boodschappen en de oproep om het charter te ondertekenen, zelf verder uitdragen.

Daarom zijn er twee communicatiegidsen uitgewerkt met bekendmakingsteksten en tips:

Daarnaast is er ook een document dat sportclubs houvast geeft om iets breder met het thema aan de slag te gaan:

Iedereen die het charter op de campagnewebsite ondertekend krijgt een mail met in bijlage de correcte communicatiegids, en het document met tips voor de sportclubs.

Andere nuttige links en materialen

Voor preventie of hulp kan je bij deze instanties terecht:

Deze materialen en links zijn nuttig voor wie met de campagne aan de slag gaat:

Wens je als club ondersteuning bij het preventief werken rond alcohol, drugs en/of gokken? Laat je coachen door een CGG-preventiewerker.