Praten over alcohol, drugs en gamen. Inspiratiebox voor jeugdhulpverleners

Deze inspiratiebox ondersteunt jeugdhulpverleners (Bijzondere jeugdzorg, CLB, JAC, GGZ)) die met jongeren willen praten over alcohol, drugs of gamen. Je vindt er tal van gespreksmethodieken, zowel om het gebruik of het gamen bespreekbaar te maken en in te schatten, als om te werken aan gedragsverandering. De methodieken zijn ingedeeld volgens de verschillende stappen in een begeleidingsproces.

  • Prijs: € 15,00

Materiaal bestellen of downloaden

of
Download (pdf)

De inspiratiebox bestaat uit drie delen:

  • In het eerste deel worden de verschillende stappen in een begeleidingsproces rond middelengebruik beschreven, aangevuld met concrete gesprekstips.
  • In het tweede deel wordt toegelicht hoe gedragsverandering verloopt volgens het transtheoretisch model van Prochaska en Diclemente.
  • Het derde en meest omvangrijke deel reikt de concrete gespreksmethodieken aan die je kan gebruiken als je met jongeren wil praten over (vermoedelijke) middelenproblemen of problemen met gamen.

Via de knop 'Downloaden' hierboven, kom je in de digitale versie: een handige interactieve pdf waarin je snel kan doorklikken naar de informatie die jij zoekt. Werk je liever op papier, dan kan je met de knop 'Bestellen' een overzichtelijke ringmap laten opsturen. De inhoud is identiek.

Online tools Game(L)over en GRIP

VAD ontwikkelde een aantal online tools waarmee jongeren zelf aan de slag kunnen. 

  • Game(L)over is een tool voor jongeren die riskant of beginnend problematisch gamen. Game(L)over daagt hen uit om stil te staan bij hun gamegedrag en de impact daarvan.
    Ontdek hier alles over Game(L)over
  • Voor kinderen en jongeren met een ouder die problemen heeft met middelengebruik is er GRIP. Deze tool versterkt hen in hun veerkracht. GRIP bestaat ook voor partners en ouders van iemand met een middelenproblematiek.
    Ontdek hier alles over GRIP

Hoewel deze tools in de eerste plaats bedoeld zijn om zelfstandig mee aan de slag te gaan, kan je ze als jeugdhulpverlener ook inzetten in een begeleiding. Je doorloopt dan, samen met de jongere, de verschillende stappen in de tool.

Online cursus 'Middelengebruik in de jeugdhulp: signalen opmerken en bespreken

Als jeugdhulpverlener ben je best alert voor signalen van middelengebruik, risicovol gamen en gokken bij jongeren. Hoe sneller je signalen opmerkt, hoe vroeger je er mee aan de slag kan. Maar wat zijn nu precies die signalen, hoe kan je ze opmerken, correct inschatten en bespreekbaar maken?

Ontdek hier deze online cursus
.

Online cursus 'Motiverende gespreksvoering'

We raden aan om bij de methodieken in de inspiratiebox een motiverende gespreksstijl in te zetten. Je kan met de principes van Motiverende Gespreksvoering kennismaken via een online cursus. Je kan deze cursus volgen op het VAD-vormingsplatform. Gratis, vanachter je computer op het moment dat jou best past, en op je eigen tempo.

Ontdek hier deze online cursus.

Webinar

Op 14 januari 2021 organiseerde VAD een online webinar, met de titel 'Hoe is het gesteld met het middelengebruik van onze Vlaamse jongeren?'. Daarin worden eerst de recentste resultaten van de VAD-leerlingenbevraging besproken, en hoe zich dat verhoudt tot de leerlijnen voor het onderwijs. Maar daarna wordt er ingegaan op de gespreksmethodieken uit deze inspiratiebox.
Deze webinar kan je hier herbekijken, via de link spring je meteen naar het onderdeel over de inspiratiebox.



Gerelateerde materialen