Mijn cliënt en middelengebruik: begeleidingslijn & inspiratiebox om te gebruiken bij mensen met een beperking

​Hoe vul je met je cliënt met een verstandelijke beperking een begeleiding in als je vermoedt dat hij problematisch alcohol, cannabis of andere middelen gebruikt?

  • Prijs: € 15,00

Materiaal bestellen of downloaden

of
Download (pdf)

In deze gids vind je een antwoord op deze vraag en bieden we je tools aan om de begeleiding rond een middelenprobleem concreet in te vullen.

We combineren een stapsgewijze aanpak bij middelenproblemen (opmerken, bespreekbaar maken en inschatten van gebruik, werken aan verandering en doorverwijzen) met een motiverende gespreksstijl. Tegelijkertijd bieden we je uitgewerkte methodieken en materialen aan, op maat van mensen met een beperking, die je kan gebruiken tijdens de verschillende stappen van het begeleidingsproces.

Online cursus 'Motiverende gespreksvoering'

De methodieken in deze leidraad volgen de principes van de Motiverende Gespreksvoering. Deze gespreksstijl is ook het onderwerp van de online cursus 'Motiverende gespreksvoering'. Je kan deze cursus volgen op het VAD-vormingsplatform. Gratis, vanachter je computer op het moment dat jou best past, en op je eigen tempo.

Ontdek hier deze online cursus.

Gerelateerde materialen