In hogere sferen? Volume 5

Een vierjaarlijks onderzoek naar middelengebruik bij Vlaamse studenten. De vijfde editie vond plaats in 2021. Een overzicht van de belangrijkste resultaten vind je terug in deze infographics. Voor meer informatie vind je lager op deze pagina ook het volledige onderzoeksrapport.

  • Gratis

Materiaal downloaden

In Hogere Sferen - Het onderzoeksrapport

Onder bovenstaande downloadknop vind je de infographic met de voornaamste resultaten. Het volledige rapport kan je hier downloaden.

Dit rapport licht de resultaten toe van een grootschalig onderzoek over middelengebruik bij studenten en daaraan gelinkte aspecten. VAD voerde dit onderzoek in 2021 uit bij Nederlandstalige studenten van alle hogeronderwijsinstellingen in Vlaanderen en Brussel.

Hoewel er over het algemeen zeker geen dramatisch beeld mag worden opgehangen over hun middelengebruik, wijst een aantal bevindingen op risicoverhogend gedrag bij de studenten. Daar moet een beleidsmatige preventieve aanpak tegenover staan. De onderzoeksresultaten geven een stevige basis voor het uitwerken van enkele krachtlijnen op het vlak van preventie en hulpverlening, zoals en informatieverstrekking en sensibilisering, omgevingsgerichte maatregelen en vroegdetectie en -interventie.

Gerelateerde materialen