Een gesprek over alcohol - Korte interventie op de spoeddienst

Een korte interventie bestaat uit een screening, een kort feedbackgesprek en een eventuele doorverwijzing naar de alcohol- en drughulpverlening. Bewezen effectief op spoeddiensten.

  • Gratis

Materiaal downloaden

Dit draaiboek is het resultaat van het project 'alcoholinterventie op spoeddiensten' (2011-2013). Het project stelde zich tot doel om op basis van wetenschappelijke literatuur een interventie te ontwikkelen voor alcoholgebruik bij patiënten die zich aanmelden op de spoeddienst. Deze interventie bestaat uit een screening via een korte vragenlijst, een kort feedbackgesprek en een eventuele doorverwijzing naar de alcohol- en drughulpverlening. In de literatuur wordt deze vorm van interventies beschreven als SBIRT (Screening, Brief Intervention and Referral to Treatment). Uit de internationale literatuur weten we dat deze vorm van interventies effectief zijn binnen spoeddiensten.

In dit draaiboek wordt uitgelegd wat de voordelen van dergelijke interventies zijn, en worden twee stappenplannen gegeven: één voor een screening met korte feedback, en één voor een uitgebreidere interventie.

Dit draaiboek is gebaseerd op een internationale literatuurstudie. Dat achtergronddossier kan je raadplegen via de gerelateerde materialen.