Als kleine kinderen groot worden - Alles voor de info-avond

Een interactieve vorming voor ouders, ter preventie van tabak-, alcohol-, ander druggebruik en gamen bij jongeren. Centraal staat het versterken van beschermende opvoedingsvaardigheden. De bedoeling is dat ouders tips krijgen om tabak-, alcohol- en ander druggebruik bij hun kinderen te helpen voorkomen of uitstellen, en het gamegedrag gezond te houden. Er wordt onder andere ingegaan op open communicatie en grenzen stellen. De bijhorende digitale materialen vind je onder de bestelkader. De brochures, postkaartjes en materiaalpakketten vind je bij 'gerelateerde materialen' onderaan.

  • Prijs: € 10,00

Materiaal bestellen of downloaden

of
Download (pdf)

Inhoud van de vormingsmap

Deze vormingsmap biedt preventiewerkers, opvoedingsondersteuners en andere professionals een leidraad bij het organiseren van die vorming. Bij de map zit ook een USB-stick. Daarop staan:

  • Een begeleidende powerpoint voor de vorming, inclusief ingebedde filmpjes
  • Een aangepaste versie van de powerpoint voor kwetsbare groepen
  • 11 filmpjes
  • De digitale versie van de vormingsmap

Bij de gerelateerde materialen kan je wervingskaartjes bestellen, die kunnen uitgedeeld worden in de aanloop naar een vorming.

Bij de vorming hoort ook een materiaalpakket met gadgets om aan de ouders mee te geven. Dit bestaat uit:

  • 10 brochures 'Als kleine kinderen groot worden'
  • 10 postkaarten met kort overzicht van de hoofdpunten uit de vorming
  • 10 magneten De DrugLijn waarmee de postkaart opgehangen kan worden

Bij de vormingsmap is sowieso één materiaalpakket inbegrepen. Als er meer dan 10 ouders zullen deelnemen aan de vorming, en/of als de vorming meermaals gegeven wordt, kan het materiaalpakket apart besteld worden via de gerelateerde materialen.

Thema gamen (Update 2015)

In 2015 werd 'Als Kleine Kinderen Groot Worden' uitgebreid met het thema 'gamen'. Dit nieuwe onderdeel over gamen kan gegeven worden in het kader van de bredere vorming, maar kan ook op zichzelf gebruikt worden. Als je de vormingsmap downloadt, vind je de inhoud over gamen in bijlagen 7 en 8.

Daarnaast werden deze digitale game-materialen toegevoegd:

Opgelet: De filmpjes, powerpoint en handleiding van deze uitbreiding zijn enkel hier te downloaden. Als je de papieren map bestelt, zit deze inhoud er niet bij.

Nieuwe alcoholrichtlijn (Update 2017)

Eind 2016 werkte VAD een nieuwe richtlijn voor alcohol uit. Deze zegt onder meer dat jongeren onder de 18 jaar best geen alcohol drinken. De begeleidingsmap 'Als kleine kinderen groot worden' en de bijhorende PowerPoint dateren van voor deze tijd en zijn op een aantal punten dus in strijd met deze richtlijn. Gebruik daarom de PowerPoints die je hier kan downloaden, in plaats van de PowerPoints op de USB-stick van de map:

Tools voor preventiewerk

Gerelateerde materialen