Artikels

Deze artikels bundelen nieuws uit het werkveld, verslagen van studiedagen en onderzoeken, preventie-initiatieven van VAD en andere spelers in de sector, beleidsnieuws, opiniestukken, enzovoort. De meest recente artikels staan bovenaan, met de filter of zoekfunctie kan je de artikels terugvinden die voor jou relevant zijn.

Schrijf je in voor één of meerdere van onze drie nieuwsbrieven.
Zo weet je wanneer nieuwe, voor jou relevante artikels verschijnen.

61 resultaten
Gekozen filter(s): Onderzoeksbespreking

E-sport, e-sportsbetting & skin betting: van competitief multiplayer-gamen tot ‘nieuwe’ gokfenomenen?

Onderzoeksbespreking

E-sport is het competitief spelen van videogames. E-sportsbetting is het gokken op die wedstrijden. Beiden winnen aan populariteit. Samen met skin betting vervagen ze de grens tussen gamen en gokken.

Lees meer ›

Zet je onderzoek in de kijker en deel je bevindingen

Onderzoeksbespreking

De VAD-site is het ideale kanaal om je onderzoek te delen met een ruimer publiek van professionelen in preventie, hulpverlening en beleid, maar ook onderzoekers uit andere domeinen.

Lees meer ›

Zelf-gerapporteerd medicinaal cannabisgebruik in Vlaanderen

Onderzoeksbespreking

De UGent deed onderzoek naar cannabis om zelfverklaarde medische redenen. De profielen van de gebruikers en hun gebruikspatronen en ervaringen werden in kaart gebracht.

Lees meer ›

SCANNER-project biedt meer inzicht in NPS-gebruik

Onderzoeksbespreking

VAD werkt mee aan het Europese SCANNER-project. Een internationale samenwerking die onder andere de druganalyses in de verschillende EU-lidstaten wil harmoniseren.

Lees meer ›

Resultaten van het project Focus on Youth, Football and Alcohol (FYFA)

Onderzoeksbespreking

Op 28 mei wordt de eindconferentie van het project Focus on Youth, Football and Alcohol(FYFA) georganiseerd. In dit artikel geven we al een voorsmaakje van de belangrijkste conclusies uit dit project.

Lees meer ›

Drughulpverlening voor migranten en etnische minderheden: het MATREMI-project

Onderzoeksbespreking

Het MATREMI-onderzoek belicht good practices in de Belgische en Europese drughulpverlening gericht op migranten en etnische minderheden. Op basis daarvan doen de onderzoekers aanbevelingen.

Lees meer ›