Artikels

Deze artikels bundelen nieuws uit het werkveld, verslagen van studiedagen en onderzoeken, preventie-initiatieven van VAD en andere spelers in de sector, beleidsnieuws, opiniestukken, enzovoort. De meest recente artikels staan bovenaan, met de filter of zoekfunctie kan je de artikels terugvinden die voor jou relevant zijn.

Schrijf je in voor één of meerdere van onze drie nieuwsbrieven.
Zo weet je wanneer nieuwe, voor jou relevante artikels verschijnen.

48 resultaten
Gekozen filter(s): Onderzoeksbespreking

Uitgaan in Vlaanderen: minder druggebruik, meer gezond verstand

Onderzoeksbespreking

In 2018 voerde VAD voor de 7de keer een enquête over alcohol- en druggebruik uit bij bijna 700 bezoekers van clubs, dance-events en festivals. Lees de belangrijkste conclusies in dit artikel.

Lees meer ›

Belgische betrokkenheid bij drughandel op het dark web

Onderzoeksbespreking

Wat is de rol van Belgen in drughandel op dark-web-drugmarkten of cryptomarkten? Onderzoekers van verschillende universiteiten leggen deze publieke maar anonieme online wereld bloot.

Lees meer ›

De evaluatie van het Belgische drugbeleid

Onderzoeksbespreking

In het EVADRUG-onderzoek nemen onderzoekers van verschillende universiteiten het volledige Belgische drugbeleid onder de loep.

Lees meer ›

Schrijf je sportclub in voor de effectevaluatie van Sportivos

Onderzoeksbespreking

Sportclubs die deelnemen aan de effectevaluatie van dit preventietraject, dragen bij aan wetenschappelijk onderzoek en kunnen bovendien een financiële bonus krijgen.

Lees meer ›

Prestatiebevorderende middelen op het werk, in de sport en in de gevangenis

Onderzoeksbespreking

​Prestatiebevorderende middelen worden gebruikt om fysieke en cognitieve prestaties te bevorderen. Terwijl deze middelen vooral beperkt bleven tot de sportsector, worden ze vandaag algemener gebruikt.

Lees meer ›

Ginger 2018: nieuwe resultaten in een nieuwe look

Onderzoeksbespreking

Ginger bekijkt de spreiding van Vlaamse preventieactiviteiten binnen de sectoren en regio's en de aard van de activiteiten (vorming, overleg of consult). Een klassieker, nu in een nieuw jasje!

Lees meer ›