Artikels

Deze artikels bundelen nieuws uit het werkveld, verslagen van studiedagen en onderzoeken, preventie-initiatieven van VAD en andere spelers in de sector, beleidsnieuws, opiniestukken, enzovoort. De meest recente artikels staan bovenaan, met de filter of zoekfunctie kan je de artikels terugvinden die voor jou relevant zijn.

Schrijf je in voor één of meerdere van onze drie nieuwsbrieven.
Zo weet je wanneer nieuwe, voor jou relevante artikels verschijnen.

14 resultaten
Gekozen filter(s): Werk

Het toilet, de plek om het over wedden op sportwedstrijden te hebben

Materiaalbespreking

Wedden op sportwedstrijden heeft tijdens het WK voetbal heel wat stof doen opwaaien. Ook VAD/De DrugLijn lanceerde de Altijd prijs-campagne. Het sensibiliseren gaat ook verder na het WK.

Lees meer ›

Eerste guideline voor arbeidsgeneesheren focust op het screenen van problematisch alcoholgebruik

Materiaalbespreking, Onderzoeksbespreking

Samen met arbeidsgeneesheren werd een open en levendige discussie gevoerd in World Cafés, ook ‘Uptodate2-cafés’ genoemd. Resultaat is een gestandaardiseerde richtlijn waarover consensus bestaat.

Lees meer ›

Preventiemateriaal over middelengebruik en verkeer? Deze inventaris geeft het overzicht!

Materiaalbespreking

Over middelengebruik in het verkeer bestaat er heel wat. Zowel VAD- als ander materiaal wordt in deze inventaris opgelijst, voor onderwijs, algemene bevolking, vrijetijd en arbeid.

Lees meer ›

Alle feiten over antidepressiva op een rij

Materiaalbespreking, Onderzoeksbespreking

Het dossier antidepressiva geeft intermediairs meer informatie over de verschillende soorten antidepressiva en het verantwoord gebruik ervan. We lichten in dit artikel enkele aspecten toe.

Lees meer ›

Alcohol- en druggebruik bij werknemers: een kwestie van alcohol, mannen en gevolgen op het werk

Onderzoeksbespreking

Marie-Claire Lambrechts en Lode Godderis onderzochten problematisch middelengebruik bij Belgische werknemers en de negatieve effecten ervan. Dit artikel vat hun conclusies samen.

Lees meer ›

Aan de slag met Tournée Minérale, een maand zonder alcohol

Voorstelling projecten en initiatieven

Tournée Minérale roept alle Belgen op om in februari geen alcohol te drinken. In dit artikel lees je hoe jij, als professional, de campagne mee kan ondersteunen.

Lees meer ›