Artikels

Deze artikels bundelen nieuws uit het werkveld, verslagen van studiedagen en onderzoeken, preventie-initiatieven van VAD en andere spelers in de sector, beleidsnieuws, opiniestukken, enzovoort. De meest recente artikels staan bovenaan, met de filter of zoekfunctie kan je de artikels terugvinden die voor jou relevant zijn.

Schrijf je in voor één of meerdere van onze drie nieuwsbrieven.
Zo weet je wanneer nieuwe, voor jou relevante artikels verschijnen.

91 resultaten

Joris Casselman over zijn boek `Van jeneverellende tot Tournée Minérale´:

Boekbespreking, Leestip

Joris Casselman maakte een historisch overzicht van hoe de aanpak van alcoholproblemen de voorbije 150 evolueerde. Ondanks de grote vooruitgang blijven enkele knelpunten hardnekkig bestaan.

Lees meer ›

Alcohol- en drughulpverlening in tijden van corona

Algemeen

De hulpverlening past zich aan aan de uitzonderlijke omstandigheden. Hier vind je de richtlijnen voor professionals, goede praktijkvoorbeelden en de beschikbaarheid van de regionale dienstverlening.

Lees meer ›

Studiedag Belgische Federatie van Therapeutische Gemeenschappen

Congresbespreking

Op 20 februari vond de studiedag van de Belgische Federatie van Therapeutische Gemeenschappen plaats. Een overzicht van de onderwerpen die aan bod kwamen en de presentaties vind je hier terug.

Lees meer ›

Drughulpverlening voor migranten en etnische minderheden: het MATREMI-project

Onderzoeksbespreking

Het MATREMI-onderzoek belicht good practices in de Belgische en Europese drughulpverlening gericht op migranten en etnische minderheden. Op basis daarvan doen de onderzoekers aanbevelingen.

Lees meer ›

Nog meer GRIP: online aanbod De DrugLijn breidt uit met tools voor ouders en partners

Materiaalbespreking

De DrugLijn heeft nu drie interactieve zelfzorgtools: voor kinderen, voor partners en voor ouders van mensen die problemen hebben met alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gamen of gokken.

Lees meer ›

Een alcohol- en drugbeleid in beschut wonen

Materiaalbespreking

Bij de diensten voor beschut wonen lijken de afgelopen jaren meer bewoners met een middelenproblematiek in te stromen. De nieuwe VAD-leidraad helpt deze diensten om daar het hoofd aan te bieden.

Lees meer ›