Artikels

Deze artikels bundelen nieuws uit het werkveld, verslagen van studiedagen en onderzoeken, preventie-initiatieven van VAD en andere spelers in de sector, beleidsnieuws, opiniestukken, enzovoort. De meest recente artikels staan bovenaan, met de filter of zoekfunctie kan je de artikels terugvinden die voor jou relevant zijn.

Schrijf je in voor één of meerdere van onze drie nieuwsbrieven.
Zo weet je wanneer nieuwe, voor jou relevante artikels verschijnen.

6 resultaten
Gekozen filter(s): Vluchtige snuifmiddelen

Wat leert 20 jaar drugtesten ons?

Congresbespreking

VAD interviewde Mireia Ventura naar aanleiding van haar bijdrage op de Nights 2018-conferentie. Ze ging uitgebreid in op 20 jaar evidentie en ervaring met drugtesting.

Lees meer ›

Lachgas en andere vluchtige stoffen. Een nieuwe DrugLijnfolder over een vluchtig fenomeen.

Methodieken & materialen

De reeks folders 'Meest gestelde Vragen aan de DrugLijn' is uitgebreid. De nieuwe folder gaat in op het fenomeen 'vluchtige snuifmiddelen'. Vooral lachgas komt momenteel soms onder de aandacht.

Lees meer ›

Het Drugwiel, een nieuw model voor productinformatie

Methodieken & materialen

Naast de klassieke drugs, zijn er meer dan 600 Nieuwe Psychoactieve Stoffen gesignaleerd. Om een overzicht te houden, is er nood aan een model dat deze stoffen indeelt volgens kenmerken en effecten.

Lees meer ›

De kracht van beelden: het YouTube-kanaal van VAD

Methodieken & materialen

Een selectie van filmpjes over de alcohol- en drugthematiek en gedragsverslavingen, over motiverende gespreksvoering, over verschillende vormen van hulpverlening, ... vind je hier.

Lees meer ›

Highlights cijfers over middelengebruik, gokken en gamen in Vlaanderen

Onderzoek

De 10 factsheets met cijfers over middelengebruik, gokken en gamen zijn weer helemaal up-to-date! Je krijgt, als teaser, in dit artikel alvast enkele opvallende trends te lezen.

Lees meer ›

Reactie naar aanleiding van ongeval bij het snuiven van drijfgas

Visie & opinie

In 2008 kregen twee ongevallen als gevolg van het snuiven van butaan- of aanstekergas veel aandacht in de media. VAD reageerde kritisch op deze berichtgeving.

Lees meer ›