Artikels

Deze artikels bundelen nieuws uit het werkveld, verslagen van studiedagen en onderzoeken, preventie-initiatieven van VAD en andere spelers in de sector, beleidsnieuws, opiniestukken, enzovoort. De meest recente artikels staan bovenaan, met de filter of zoekfunctie kan je de artikels terugvinden die voor jou relevant zijn.

Schrijf je in voor één of meerdere van onze drie nieuwsbrieven.
Zo weet je wanneer nieuwe, voor jou relevante artikels verschijnen.

54 resultaten
Gekozen filter(s): Cannabis

Bijzonder Zonder sensibiliseert jongeren over cannabis

Methodieken & materialen, Campagne

Bijzonder Zonder is een nieuw concept voor lokale besturen om jongeren te sensibiliseren over cannabis. Het werd uitvoerig getest en op punt gesteld in drie pilootregio’s.

Lees meer ›

Zot op kamp

Methodieken & materialen

Zot op kamp is een onderdeel van Drugs in Beweging.be. Deze bondige gids en het frisbeespel 'Drugbattle' zetten jeugdbewegingen aan om op voorhand afspraken te maken over alcohol en drugs op kamp.

Lees meer ›

Campagne Bijzonder Zonder

Methodieken & materialen, Campagne

Bijzonder Zonder sensibiliseert jongeren over cannabis op een positieve manier. Het bekrachtigt de sociale norm van niet-gebruik: vier op de vijf jongeren gebruiken geen cannabis.

Lees meer ›

Leerlijn alcohol, tabak, gamen, gokken, cannabis en andere illegale drugs

Methodieken & materialen

De leerlijn ondersteunt je schoolteam in het lager en secundair onderwijs als je preventief wil werken rond alcohol, tabak, gamen, gokken, cannabis en andere illegale drugs.

Lees meer ›

Zelf-gerapporteerd medicinaal cannabisgebruik in Vlaanderen

Onderzoek

De UGent deed onderzoek naar cannabis om zelfverklaarde medische redenen. De profielen van de gebruikers en hun gebruikspatronen en ervaringen werden in kaart gebracht.

Lees meer ›

Middelengebruik en gokken bij de Vlaamse bevolking

Onderzoek

De nationale gezondheidsenquête van Sciensano toont dat het alcoholgebruik in Vlaanderen daalt. Gebruik van illegale drugs daarentegen is gestegen. Voor het eerst werd ook gokken opgenomen.

Lees meer ›