Artikels

Deze artikels bundelen nieuws uit het werkveld, verslagen van studiedagen en onderzoeken, preventie-initiatieven van VAD en andere spelers in de sector, beleidsnieuws, opiniestukken, enzovoort. De meest recente artikels staan bovenaan, met de filter of zoekfunctie kan je de artikels terugvinden die voor jou relevant zijn.

Schrijf je in voor één of meerdere van onze drie nieuwsbrieven.
Zo weet je wanneer nieuwe, voor jou relevante artikels verschijnen.

182 resultaten
Gekozen filter(s): Alcohol

Aankondiging Te Gek!?-campagne 2020-2021: ROES(t)

Campagne

Te Gek, Museum Dr. Guislain, unik-id en VAD bundelen dit jaar de krachten. Doel? De kennis over het moeilijk bespreekbare onderwerp 'verslaving' vergroten en inzicht bijbrengen in de complexiteit.

Lees meer ›

Over alcohol, nachtwinkels en de naleving van de wetgeving

Methodieken & materialen, Beleid & wetgeving

Een flyer op maat van nachtwinkels kan helpen om de leeftijdsgrenzen bij de verkoop van alcohol aan jongeren te respecteren.

Lees meer ›

Alcohol tijdens lockdown: stijging bij hoogopgeleiden en verontrustende drinkmotieven

Persbericht, Onderzoek

Er werd onderzocht hoe de Vlaming tijdens de lockdown met alcohol omging. Vooral hoogopgeleiden blijken meer te drinken. Er wordt ook vaak gedronken om met stress om te gaan, en dat houdt risico's in.

Lees meer ›

Joris Casselman over zijn boek `Van jeneverellende tot Tournée Minérale´:

Boek

Joris Casselman maakte een historisch overzicht van hoe de aanpak van alcoholproblemen de voorbije 150 evolueerde. Ondanks de grote vooruitgang blijven enkele knelpunten hardnekkig bestaan.

Lees meer ›

De impact van drank, drugs, gamen en gokken op jongeren tijdens de lockdown

Methodieken & materialen

Heel wat leerlingen ervaren nu moeilijkheden met alcohol, andere drugs, gamen of gokken. Of ze zitten in lockdown met een huisgenoot met problemen. Hoe ga je daar als leerkracht mee om?

Lees meer ›

Online vormingen vanop een nieuw platform: leren over alcohol en andere drugs van achter je bureau!

Methodieken & materialen

Het nieuwe VAD-vormingsplatform maakt online leren gemakkelijker. Je volgt er gratis een cursus over onder andere het drugwiel, het MMM-model, productinformatie of het ontstaan van middelenproblemen.

Lees meer ›