Artikels

Deze artikels bundelen nieuws uit het werkveld, verslagen van studiedagen en onderzoeken, preventie-initiatieven van VAD en andere spelers in de sector, beleidsnieuws, opiniestukken, enzovoort. De meest recente artikels staan bovenaan, met de filter of zoekfunctie kan je de artikels terugvinden die voor jou relevant zijn.

Schrijf je in voor één of meerdere van onze drie nieuwsbrieven.
Zo weet je wanneer nieuwe, voor jou relevante artikels verschijnen.

34 resultaten
Gekozen filter(s): Beleid & wetgeving

Over alcohol, nachtwinkels en de naleving van de wetgeving

Methodieken & materialen, Beleid & wetgeving

Een flyer op maat van nachtwinkels kan helpen om de leeftijdsgrenzen bij de verkoop van alcohol aan jongeren te respecteren.

Lees meer ›

Hoog tijd om de fundamenten van het kansspelbeleid te hertekenen

Visie & opinie, Beleid & wetgeving

VAD sprak op een hoorzitting over nieuwe wetsvoorstellen voor de kansspelwet. De huidige wetgeving verdedigt te veel de economische belangen, in plaats van te vertrekken vanuit welzijn en gezondheid.

Lees meer ›

Middelengebruik en verkeer: alle feiten op een rij

Onderzoek, Beleid & wetgeving

Middelengebruik in het verkeer is een veelbesproken thema. Er is veel onduidelijkheid. Vanaf wanneer ben je strafbaar? Welk middel heeft welke invloed? Kan je tests beïnvloeden? We zochten het uit.

Lees meer ›

Wat zegt de wet over gokken?

Beleid & wetgeving

De Kansspelwet bepaalt welke soorten kansspelen toegelaten zijn en in welk soort inrichtingen. Doorheen de jaren werd de wet meermaals aangepast. In de factsheet lees je wat de wet inhoudt.

Lees meer ›

Belangenconflicten in onderzoek, praktijk en beleid.

Congresbespreking, Beleid & wetgeving

Op 5 november 2019 vond het 16de onderzoeksplatform middelengebruik plaats. Er werd vooral gefocust op beleidsbeïnvloeding en belangenconflicten in samenwerkingen met partners uit de industrie.

Lees meer ›

De evaluatie van het Belgische drugbeleid

Onderzoek, Beleid & wetgeving

In het EVADRUG-onderzoek nemen onderzoekers van verschillende universiteiten het volledige Belgische drugbeleid onder de loep.

Lees meer ›