Artikels

Deze artikels bundelen nieuws uit het werkveld, verslagen van studiedagen en onderzoeken, preventie-initiatieven van VAD en andere spelers in de sector, beleidsnieuws, opiniestukken, enzovoort. De meest recente artikels staan bovenaan, met de filter of zoekfunctie kan je de artikels terugvinden die voor jou relevant zijn.

Schrijf je in voor één of meerdere van onze drie nieuwsbrieven.
Zo weet je wanneer nieuwe, voor jou relevante artikels verschijnen.

75 resultaten
Gekozen filter(s): Onderzoek

Niet-medisch gebruik van psychoactieve medicatie bij jongvolwassenen

Onderzoek

Het Youth Pumed-project onderzoekt als eerste in België het niet-medisch gebruik van psychoactieve medicatie door jongvolwassenen. Een diepgaand inzicht kan zorgen voor effectievere preventie.

Lees meer ›

Alcohol tijdens lockdown: stijging bij hoogopgeleiden en verontrustende drinkmotieven

Persbericht, Onderzoek

Er werd onderzocht hoe de Vlaming tijdens de lockdown met alcohol omging. Vooral hoogopgeleiden blijken meer te drinken. Er wordt ook vaak gedronken om met stress om te gaan, en dat houdt risico's in.

Lees meer ›

E-sport, e-sportsbetting & skin betting: van competitief multiplayer-gamen tot ‘nieuwe’ gokfenomenen?

Onderzoek

E-sport is het competitief spelen van videogames. E-sportsbetting is het gokken op die wedstrijden. Beiden winnen aan populariteit. Samen met skin betting vervagen ze de grens tussen gamen en gokken.

Lees meer ›

Zet je onderzoek in de kijker en deel je bevindingen

Onderzoek

De VAD-site is het ideale kanaal om je onderzoek te delen met een ruimer publiek van professionelen in preventie, hulpverlening en beleid, maar ook onderzoekers uit andere domeinen.

Lees meer ›

Alcohol- en drughulpverlening in tijden van corona

Methodieken & materialen, Onderzoek

De hulpverlening past zich aan aan de uitzonderlijke omstandigheden. Hier vind je de richtlijnen voor professionals, goede praktijkvoorbeelden en de beschikbaarheid van de regionale dienstverlening.

Lees meer ›

Zelf-gerapporteerd medicinaal cannabisgebruik in Vlaanderen

Onderzoek

De UGent deed onderzoek naar cannabis om zelfverklaarde medische redenen. De profielen van de gebruikers en hun gebruikspatronen en ervaringen werden in kaart gebracht.

Lees meer ›