Artikels

Deze artikels bundelen nieuws uit het werkveld, verslagen van studiedagen en onderzoeken, preventie-initiatieven van VAD en andere spelers in de sector, beleidsnieuws, opiniestukken, enzovoort. De meest recente artikels staan bovenaan, met de filter of zoekfunctie kan je de artikels terugvinden die voor jou relevant zijn.

Schrijf je in voor één of meerdere van onze drie nieuwsbrieven.
Zo weet je wanneer nieuwe, voor jou relevante artikels verschijnen.

28 resultaten
Gekozen filter(s): Congresbespreking

Studiedag Belgische Federatie van Therapeutische Gemeenschappen

Congresbespreking

Op 20 februari vond de studiedag van de Belgische Federatie van Therapeutische Gemeenschappen plaats. Een overzicht van de onderwerpen die aan bod kwamen en de presentaties vind je hier terug.

Lees meer ›

Cannabispreventie van de toekomst?

Congresbespreking, Onderzoek

Wat is effectieve cannabispreventie? Wat werkt en wat niet? Het was een thema op de VAD-studiedag van november 2019. In dit artikel gaan we er nog eens uitgebreid op in.

Lees meer ›

Belangenconflicten in onderzoek, praktijk en beleid.

Congresbespreking, Beleid & wetgeving

Op 5 november 2019 vond het 16de onderzoeksplatform middelengebruik plaats. Er werd vooral gefocust op beleidsbeïnvloeding en belangenconflicten in samenwerkingen met partners uit de industrie.

Lees meer ›

Als minder jongeren alcohol drinken dan is dat omdat ze dit willen

Congresbespreking, Onderzoek

Het is een internationale trend: het alcoholgebruik bij jongeren daalt. Welke oorzaken zien onderzoekers voor dit fenomeen? En wat impliceert dit voor beleid, preventie en publieke opinie?

Lees meer ›

Verdriet en verlies bij familieleden van mensen met een verslaving

Congresbespreking

Op de 5de (Z)onder invloed studiedag ging Prof. dr. Manu Keirse in op het leven met een 'levend verlies'. Heel herkenbaar voor naastbetrokkenen. Een verslag.

Lees meer ›

Naar een drugbeleid voor de festivalganger

Congresbespreking

Het Britse Boomtown Fair Festival werkte een drugbeleid uit dat repressie, preventie en harm reduction combineert. Een interessante case die het belang van samenwerking toont.

Lees meer ›