Artikels

Deze artikels bundelen nieuws uit het werkveld, verslagen van studiedagen en onderzoeken, preventie-initiatieven van VAD en andere spelers in de sector, beleidsnieuws, opiniestukken, enzovoort. De meest recente artikels staan bovenaan, met de filter of zoekfunctie kan je de artikels terugvinden die voor jou relevant zijn.

Schrijf je in voor één of meerdere van onze drie nieuwsbrieven.
Zo weet je wanneer nieuwe, voor jou relevante artikels verschijnen.

30 resultaten
Gekozen filter(s): Uit de praktijk

Gavere geeft sportclubs een duwtje in de rug

Uit de praktijk

De gemeente Gavere beloonde sportclubs die zich inschreven voor het preventietraject Sportivos met extra subsidies. Een aanpak die goed werkte en die andere steden en gemeentes kan inspireren.

Lees meer ›

Eerste twee gouden clubs delen hun ervaringen met Sportivos

Uit de praktijk

Voetbalclub Olympia Wijgmaal en volleybalclub Berg-op-Wijgmaal behaalden als eersten een gouden label in het preventietraject Sportivos. In dit artikel delen ze hun ervaringen.

Lees meer ›

Langer genieten en alcohol

Visie & opinie, Uit de praktijk

Diane (61 jaar) en Jos (62 jaar) zijn beiden recent gepensioneerd en getuigen over de betekenis van alcohol in hun leven.

Lees meer ›

Vlucht naar Avatar. In de klas bij juf Marie

Methodieken & materialen, Uit de praktijk

Met Vlucht naar Avatar werken leerkrachten uit de derde graad lager onderwijs rond het thema gamen in de klas. Juf Marie van de Reuzenpoort in Borgerhout deelt haar ervaring met dit lespakket.

Lees meer ›

Een geïntegreerde aanpak naar veranderingsresistente probleemdrinkers: Lessons learned

Uit de praktijk, Onderzoek

Voor welke uitdagingen stonden de praktijkvoorbeelden 'Sababyon' en 'Straathoekverpleegkunde' in hun schadebeperkende en herstelondersteunende werking? En welke aanbevelingen geven zij?

Lees meer ›

OpStap Gent

Uit de praktijk

Voorstelling van het project dat de Dienst Outreachend Werken van de Stad Gent vier jaar geleden startte vanuit de overtuiging "The opposite of addiction is not sobriety, it is human connection."

Lees meer ›