Artikels

Deze artikels bundelen nieuws uit het werkveld, verslagen van studiedagen en onderzoeken, preventie-initiatieven van VAD en andere spelers in de sector, beleidsnieuws, opiniestukken, enzovoort. De meest recente artikels staan bovenaan, met de filter of zoekfunctie kan je de artikels terugvinden die voor jou relevant zijn.

Schrijf je in voor één of meerdere van onze drie nieuwsbrieven.
Zo weet je wanneer nieuwe, voor jou relevante artikels verschijnen.

96 resultaten
Gekozen filter(s): Illegale drugs

MATREMI: naar een toegankelijke en interculturele drughulpverlening

Materiaalbespreking, Onderzoeksbespreking

VAD nam het afgelopen jaar deel aan het MATREMI-onderzoeks-project. Dat leverde een aantal interessante praktijkvoorbeelden op die nu gebundeld zijn in een boek.

Lees meer ›

Vooraankondiging Te Gek?!-campagne 2020-2021: ROES(t)

Voorstelling projecten en initiatieven

Te Gek en VAD bundelen dit jaar de krachten. Samen willen we de kennis over het vaak moeilijk bespreekbare onderwerp 'verslaving' vergroten en inzicht bijbrengen in de complexiteit. Een vooruitblik.

Lees meer ›

Middelengebruik en verkeer: alle feiten op een rij

Onderzoeksbespreking

Middelengebruik in het verkeer is een veelbesproken thema. Er is veel onduidelijkheid. Vanaf wanneer ben je strafbaar? Welk middel heeft welke invloed? Kan je tests beïnvloeden? We zochten het uit.

Lees meer ›

Middelengebruik en gokken bij de Vlaamse bevolking

Onderzoeksbespreking

De nationale gezondheidsenquête van Sciensano toont dat het alcoholgebruik in Vlaanderen daalt. Gebruik van illegale drugs daarentegen is gestegen. Voor het eerst werd ook gokken opgenomen.

Lees meer ›

Belgische betrokkenheid bij drughandel op het dark web

Onderzoeksbespreking

Wat is de rol van Belgen in drughandel op dark-web-drugmarkten of cryptomarkten? Onderzoekers van verschillende universiteiten leggen deze publieke maar anonieme online wereld bloot.

Lees meer ›

De evaluatie van het Belgische drugbeleid

Onderzoeksbespreking

In het EVADRUG-onderzoek nemen onderzoekers van verschillende universiteiten het volledige Belgische drugbeleid onder de loep.

Lees meer ›