Artikels

Deze artikels bundelen nieuws uit het werkveld, verslagen van studiedagen en onderzoeken, preventie-initiatieven van VAD en andere spelers in de sector, beleidsnieuws, opiniestukken, enzovoort. De meest recente artikels staan bovenaan, met de filter of zoekfunctie kan je de artikels terugvinden die voor jou relevant zijn.

Schrijf je in voor één of meerdere van onze drie nieuwsbrieven.
Zo weet je wanneer nieuwe, voor jou relevante artikels verschijnen.

7 resultaten
Gekozen filter(s): Alcohol Beleid en wetgeving

Memorandum over middelengebruik en verslavingsproblemen

Beleidsnieuws

Er staan in 2019 verkiezingen voor de deur. Met dit memorandum vraagt VAD, als koepelorganisatie en expertisecentrum, aandacht voor de aanpak van middelengebruik en verslavingsproblemen.

Lees meer ›

Wat zegt de wet over alcohol en drugs in het verkeer?

Algemeen

Rijden onder invloed van illegale drugs is verboden. Ook het gebruik van alcohol in het verkeer is gereglementeerd. Wat gebeurt er als men toch onder invloed rijdt en wordt tegengehouden?

Lees meer ›

Wat zegt de wet over alcohol?

Algemeen

Er bestaan verschillende wetten voor het regelen van de productie, het schenken en de verkoop van alcohol. We lichten de belangrijkste hier toe.

Lees meer ›

Aan de slag met de lokale monitor 'alcohol & jongeren'

Voorstelling projecten en initiatieven

Een instrument voor lokale preventiewerkers om na te gaan in welke mate de wetgeving op alcoholverkoop aan minderjarigen in hun stad of gemeente wordt nageleefd door de detailhandel en de horeca.

Lees meer ›

Uitgesproken: Drinken doe je niet met verstand

Opiniestuk

Het nationaal alcoholplan is nog niet rond. Psychiaters (Alexianen Zorggroep Tienen) pleiten voor een coherent geheel van maatregelen. Niet voor een betuttelende overheid of inperkingen van vrijheid.

Lees meer ›

Uitgesproken: Geef toe, dit land heeft een alcoholprobleem

Opiniestuk

In aanloop naar een nationaal alcoholplan, formuleert het psychiaterteam - Alexianen Zorggroep Tienen een duidelijk standpunt over de vanzelfsprekende aanwezigheid van alcohol in onze samenleving.

Lees meer ›