Artikels

Deze artikels bundelen nieuws uit het werkveld, verslagen van studiedagen en onderzoeken, preventie-initiatieven van VAD en andere spelers in de sector, beleidsnieuws, opiniestukken, enzovoort. De meest recente artikels staan bovenaan, met de filter of zoekfunctie kan je de artikels terugvinden die voor jou relevant zijn.

Schrijf je in voor één of meerdere van onze drie nieuwsbrieven.
Zo weet je wanneer nieuwe, voor jou relevante artikels verschijnen.

181 resultaten
Gekozen filter(s): Alcohol

Joris Casselman over zijn boek `Van jeneverellende tot Tournée Minérale´:

Boekbespreking, Leestip

Joris Casselman maakte een historisch overzicht van hoe de aanpak van alcoholproblemen de voorbije 150 evolueerde. Ondanks de grote vooruitgang blijven enkele knelpunten hardnekkig bestaan.

Lees meer ›

De impact van drank, drugs, gamen en gokken op jongeren tijdens de lockdown

Materiaalbespreking

Heel wat leerlingen ervaren nu moeilijkheden met alcohol, andere drugs, gamen of gokken. Of ze zitten in lockdown met een huisgenoot met problemen. Hoe ga je daar als leerkracht mee om?

Lees meer ›

Online vormingen vanop een nieuw platform: leren over alcohol en andere drugs van achter je bureau!

Materiaalbespreking

Het nieuwe VAD-vormingsplatform maakt online leren gemakkelijker. Je volgt er gratis een cursus over onder andere het drugwiel, het MMM-model, productinformatie of het ontstaan van middelenproblemen.

Lees meer ›

Zot op kamp

Materiaalbespreking

Zot op kamp is een onderdeel van Drugs in Beweging.be. Deze bondige gids en het frisbeespel 'Drugbattle' zetten jeugdbewegingen aan om op voorhand afspraken te maken over alcohol en drugs op kamp.

Lees meer ›

VAD doet appel op verantwoordelijkheidszin in tijden van corona: “Laat alcoholpromoties nu achterwege.”

Persbericht

De lockdown verandert onze relatie met alcohol, maar dat houdt risico's in. VAD roept alle betrokkenen op om actieve reclame en kortingen voor alcoholische dranken in deze periode achterwege te laten.

Lees meer ›

Leerlijn alcohol, tabak, gamen, gokken, cannabis en andere illegale drugs

Materiaalbespreking

De leerlijn ondersteunt je schoolteam in het lager en secundair onderwijs als je preventief wil werken rond alcohol, tabak, gamen, gokken, cannabis en andere illegale drugs.

Lees meer ›