Artikels

Deze artikels bundelen nieuws uit het werkveld, verslagen van studiedagen en onderzoeken, preventie-initiatieven van VAD en andere spelers in de sector, beleidsnieuws, opiniestukken, enzovoort. De meest recente artikels staan bovenaan, met de filter of zoekfunctie kan je de artikels terugvinden die voor jou relevant zijn.

Schrijf je in voor één of meerdere van onze drie nieuwsbrieven.
Zo weet je wanneer nieuwe, voor jou relevante artikels verschijnen.

8 resultaten

Drughulpverlening voor migranten en etnische minderheden: het MATREMI-project

Onderzoeksbespreking

Het MATREMI-onderzoek belicht good practices in de Belgische en Europese drughulpverlening gericht op migranten en etnische minderheden. Op basis daarvan doen de onderzoekers aanbevelingen.

Lees meer ›

MATREMI: naar een toegankelijke en interculturele drughulpverlening

Materiaalbespreking, Onderzoeksbespreking

VAD nam het afgelopen jaar deel aan het MATREMI-onderzoeks-project. Dat leverde een aantal interessante praktijkvoorbeelden op die nu gebundeld zijn in een boek.

Lees meer ›

Personen met een migratieachtergrond en etnische minderheden in de drughulpverlening en justitie

Onderzoeksbespreking

VAD draagt bij aan een onderzoek van de UGent over factoren die de weg naar de drughulpverlening bemoeilijken voor personen met een migratieachtergrond. Het onderzoek wil hun noden in kaart brengen.

Lees meer ›

Werken rond alcohol en drugs met asielzoekers en vluchtelingen

Materiaalbespreking, Voorstelling projecten en initiatieven

In 2017 werd- samen met pilootcentra uit de verschillende opvangnetwerken - een draaiboek uitgewerkt, uitgetest en geïmplementeerd. In 2018 werd het project verder uitgerold naar alle opvangcentra.

Lees meer ›

Een dag uit het leven van… drie begeleiders met medische deeltaak in een opvangcentrum

Een dag uit het leven van ...

Asielzoekers hebben ook medische problemen of problemen als gevolg van hun alcohol- of druggebruik. Hoe gaat men in het opvangcentrum hiermee om? We volgen Marleen, Els en Geert een dag.

Lees meer ›

Mensen met een migratieachtergrond vertellen over middelengebruik

Onderzoeksbespreking

Op welke manier hebben taboe, schaamte en sociale druk, gebrek aan informatie, etnische identiteitsvorming, acculturatiestress en gepercipieerde discriminatie een invloed op het middelengebruik?

Lees meer ›