Artikels

Deze artikels bundelen nieuws uit het werkveld, verslagen van studiedagen en onderzoeken, preventie-initiatieven van VAD en andere spelers in de sector, beleidsnieuws, opiniestukken, enzovoort. De meest recente artikels staan bovenaan, met de filter of zoekfunctie kan je de artikels terugvinden die voor jou relevant zijn.

Schrijf je in voor één of meerdere van onze drie nieuwsbrieven.
Zo weet je wanneer nieuwe, voor jou relevante artikels verschijnen.

61 resultaten
Gekozen filter(s): Jongeren

VAD-leerlingenbevraging 2017-2018

Persbericht, Onderzoeksbespreking

Jaarlijks bundelt VAD de resultaten van de leerlingenbevraging in een syntheserapport, representatief voor Vlaamse jongeren in het secundair onderwijs.

Lees meer ›

Cannabispreventie van de toekomst?

Congresbespreking, Onderzoeksbespreking

Wat is effectieve cannabispreventie? Wat werkt en wat niet? Het was een thema op de VAD-studiedag van november 2019. In dit artikel gaan we er nog eens uitgebreid op in.

Lees meer ›

Student zijn is... meer dan zuipen

Persbericht

Een online alcoholcampagne door en voor studenten die via foto's en filmpjes toont dat alcohol een plaats heeft in het studentenleven én dat studenten kritisch kunnen omgaan met alcohol.

Lees meer ›

Bijzonder Zonder-campagne uit de startblokken

Materiaalbespreking, Voorstelling projecten en initiatieven

De campagne met lokale invulling wordt in het najaar uitgetest in Aalter, Brugge, Keerbergen en Kortenberg. Vanaf het voorjaar 2020 ook mogelijk in jouw gemeente of stad!

Lees meer ›

100 dagen: Hoe kunnen scholen en gemeenten overlast voorkomen?

Persbericht, Materiaalbespreking

Door te veel alcohol lopen 100-dagen-vieringen wel eens vervelend af. Wie is dan verantwoordelijk? En hadden de problemen voorkomen kunnen worden? Infofiches en een lespakket bieden ondersteuning.

Lees meer ›

Vlucht naar Avatar. In de klas bij juf Marie

Materiaalbespreking, Praktijkvoorbeeld

Met Vlucht naar Avatar werken leerkrachten uit de derde graad lager onderwijs rond het thema gamen in de klas. Juf Marie van de Reuzenpoort in Borgerhout deelt haar ervaring met dit lespakket.

Lees meer ›