VAD-gebouw in de steigers

12/04/2019

Het VAD-gebouw is toe aan een grondige opknapbeurt en reorganisatie. De verbouwingswerken starten op 1 juni 2019, en duren zeker tot het begin van het najaar. Het eindresultaat zal beter afgestemd zijn op de noden van de organisatie, met verbeterde vergader- en vormingsruimtes, een duidelijkere indeling voor de bezoekers en een aangenamere omgeving voor de VAD-collega’s.

BELANGRIJK: Voor de duur van de werken, zullen sommige van onze materialen enkel als download beschikbaar zijn. Wie nu al zeker weet materiaal nodig te hebben in de zomer of vroege herfst, bestelt dit best nog voor 17/05.

Kloostergebouw wordt VAD-hoofdkwartier

In 2005 nam VAD haar intrek in de Vanderlindenstraat 15 in Schaarbeek. Tot dan had het gebouw uit 1874 dienstgedaan als fransiscanenklooster. Die voorgeschiedenis voel je nog steeds, en dat niet alleen aan de mooie Romaanse bouwstijl. Zo is de vroegere kapel een unieke ruimte om vormingen in te organiseren, en in de lente en zomer is het nergens aangenamer om te vergaderen, te pauzeren of soms zelfs een vorming te volgen dan in de kloostertuin. Maar op andere vlakken is de indeling in monnikencellen niet altijd even aangepast aan de noden van een expertisecentrum anno 2019…

Een inrichting op maat

Daarom starten binnenkort grote verbouwingswerken. In de plannen respecteerde de architecte de geschiedenis van het gebouw, maar de verdeling van de ruimte zal beter afgestemd worden op de taken van VAD. Zo wordt de gelijkvloers helemaal ingericht op maat van onze bezoekers. Alle vergader- en vormingsruimtes zullen hier te vinden zijn. Ook een aantal verloren gangetjes en lokaaltjes worden afgebroken. Zo krijgen we meer, grotere en aangenamere zalen, en zal het tegelijkertijd nooit meer nodig zijn om bezoekers hun weg te laten zoeken naar zaaltjes achterin op het eerste of tweede verdiep.

Ook voor de VAD-collega’s zelf zullen de verbouwingen een verbetering betekenen, met opgefriste bureaus, een splinternieuwe keuken en eetzaal en aangenamer sanitair. Ook de gevel krijgt een opknapbeurt, zodat het hele gebouw in volle glorie hersteld wordt.

Minimale hinder tijdens de werken

Maar voor we van het vernieuwde gebouw kunnen genieten, moet eerst de renovatieperiode overbrugd worden. Het gebouw zelf zal uiteraard een paar maanden lang niet toegankelijk zijn. Er werden tijdelijke bureaus gevonden in een gebouw in de Paviljoenstraat in Schaarbeek, maar op die locatie is er geen ruimte om bezoekers te ontvangen. Vergaderingen en vormingen zullen dus doorgaan op verplaatsing.

We waken er in elk geval over dat het ongemak voor onze partners tot een minimum beperkt wordt. Onze dienstverlening loopt gewoon door. De collega’s zijn op hun normale telefoonnummers bereikbaar, de projecten lopen verder volgens hun planning en ook De DrugLijn blijft trouw op post.

Onze volledige stock aan materialen verhuizen is jammer genoeg onmogelijk. Daarom zullen we een selectie maken van de meest recente publicaties, en van de dingen die echt in hun gedrukte vorm beschikbaar moeten blijven. De andere materialen zullen dus een aantal maanden niet besteld kunnen worden, maar blijven uiteraard wel als download beschikbaar op onze website.

De bibliotheek zal tijdens de werken gesloten zijn, maar ook hier blijft al het online materiaal beschikbaar.

Even overbruggen dus, maar het resultaat zal de moeite waard zijn. We kijken ernaar uit om onze partners dit najaar te kunnen ontvangen in ons opgeknapte gebouw.

Jonathan Deleener
Communicatie