Tussen ons: over leven met een verslaving

Tentoonstelling Lieve Blancquaert voor Te Gek!? Roes(t)
Op 1 oktober 2020 werd de Te Gek!? Roes(t) campagne gelanceerd! Heel wat activiteiten staan tot eind mei 2021 gepland om de bespreekbaarheid van drank-, drug- en gokproblemen te verhogen. Er gaat ook aandacht naar familieleden. Hoe ga je als ouder om als je kind problematisch met alcohol of ander drugs omgaat? Of omgekeerd. Wat doe en voel je als kind als je ouder problemen heeft?

Meer aandacht voor familie

In de verslavingszorg en ook in de geestelijke gezondheidszorg is er een positieve evolutie voor meer aandacht voor familieleden. Initiatieven als de oprichting van het www.familieplatform.be, het creëren van ouder(zelfhulp)groepen en het maken van psycho-educatief materiaal voor familieleden, illustreren dit.

Veel familieleden van mensen die kampen met een alcohol-, drug- of gokprobleem voelen zich weinig gesteund in hun omgeving. Ouders krijgen opmerkingen als “was het mijn zoon of dochter, het zou niet waar zou zijn”. Het begrip is soms ver te zoeken. Contact met lotgenoten is voor familieleden vaak een grote steun. Het horen van andere herkenbare verhalen kan het gevoel van alleen te staan doorbreken.

Een strijd tussen liefde en verslaving

De tentoonstelling ‘Tussen ons: over leven met een verslaving van Lieve Blancquaert en productiehuis De Chinezen brengt zes aangrijpende verhalen. Via dubbelportretten spreken ouders en kinderen over hoe een verslaving tussen hen in staat.

  • Hoe kan je omgaan met je moeder als die de dag niet meer door
    komt zonder pillen en nog slechts een schim van zichzelf lijkt?
  • Blijft er genoeg liefde over om je zoon onvoorwaardelijk te blijven steunen als
    die zich steeds meer in drank en drugs verliest?
  • Hoe bang zijn kleine meisjes van hun dronken vader?
  • Hoe moeilijk is het om het vertrouwen tussen twee mensen te behouden?
  • Wat als gokken voor je kind geen spelletje meer is maar een dwang?

Lieve Blancquaert en het productiehuis De Chinezen brengen de strijd tussen liefde en verslaving met foto’s en een film in beeld. Een gevecht tussen twee machtige krachten, met een onzekere winnaar.

Deze tentoonstelling brengt iets uniek. Je ziet, je hoort en (vooral) je voelt de mens ‘achter de verslaving’. Je krijgt geen ‘clichébeelden’ te zien. Geen onderscheid qua impact tussen alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie of gokken. Ook de leeftijd van de getuigen is heel uiteenlopend.

Complimenten

De tentoonstelling mag er zijn en kon tot stand komen door een samenwerking tussen het productiehuis De chinezen, Lieve Blancquaert, Museum dr. Guislain, verschillende hulpverleningsvoorzieningen, Team Te Gek!? en VAD. Een heel complementaire samenwerking met een mooi resultaat. Er is trouwens ook nog een documentaire gemaakt door het productiehuis De Chinezen. Een documentaire over drie van de zes koppels die hopelijk tijdens het campagnejaar op televisie te zien zal zijn.

© Els Vandenberghe

Snapshots van de getuigen (tentoonstelling Te Gek?!)


De meeste lof gaat natuurlijk naar de mensen die hun verhaal brachten. Ook de getuigen die om allerlei redenen besloten dat het beter was om niet in beeld te komen. Heel knap allemaal hoe ze hun verhalen vertellen. Met veel openheid, durf en moed. Alvast geslaagd in de doelstelling van de campagne: meer bespreekbaarheid.

Een aanrader

De tentoonstelling loopt tot eind mei 2021 in het Museum dr. Guislain. Een aanrader voor iedereen. Bezoek het met je team. Maak er een uitstap van met je cliënten, patiënten of bewoners. Of met een vriend of kennis. Tip: combineer het met de permanente Te Gekke Roes(t) wandeling die ook start in het Museum dr. Guislain. Vanaf 6 februari 2021 kan je het ook nog combineren met een tentoonstelling over kunst en verslaving.

Gilles Geeraerts
KOAP, vorming hulpverlening