Tournée Minérale zorgt dat coronadrankgewoonten niet vastroesten

Tournée Minérale viert in februari zijn vijfde verjaardag. Elk jaar nemen ongeveer één op de vijf volwassen Belgen deel aan dit initiatief van VAD/De Druglijn. Het wordt een bijzondere editie van de maand zonder alcohol, want het sociaal leven, waar de campagne sterk op inspeelt, werd door COVID-19 grondig overhoop geschud.

De coronamaatregelen vergen van iedereen een grote gedragsverandering. Desondanks blijft een maand zonder alcohol nuttig én nodig. Dat het sociaal leven tijdens corona op een lager pitje staat, verandert onze drinkgewoontes. Dat bleek ook uit een onderzoek van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) tijdens de eerste lockdown: hoewel sommigen in deze periode net minder gingen drinken, dronk 21 procent van de Vlamingen meer tijdens de lockdown. Het drinken verplaatste zich naar de thuissfeer.

Sommige mensen drinken al eens sneller een glas om met die moeilijke gevoelens om te gaan. Begrijpelijk natuurlijk, maar het houdt ook risico’s in.

Katleen Peleman, directeur VAD

‘Dat extra drinken was vaak gekoppeld aan negatieve beweegredenen: de hele coronasituatie maakt veel stress, emoties en onzekerheid los. Sommige mensen drinken al eens sneller een glas om met die moeilijke gevoelens om te gaan. Begrijpelijk natuurlijk, maar het houdt ook risico’s in. Wie alcohol als copingstrategie gebruikt, komt sneller in de problemen’, zegt directeur van VAD Katleen Peleman.

Een maand zonder alcohol is dan ook ideaal om ervoor te zorgen dat extra thuisdrinken geen vastgeroeste gewoonte wordt. Zo drinken deelnemers aan Tournée Minérale zes maanden na de campagne nog steeds minder dan voordien, bleek uit onderzoek van de UGent. Dat heeft ook te maken met de voordelen die veel deelnemers ervaren: beter slapen, meer energie hebben, afvallen of zich in het algemeen beter in hun vel voelen.

Maak het thuis gezellig

Tournée Minérale heeft altijd ingespeeld op verbondenheid en het sociaal leven. Dat hoeft dit jaar met corona niet anders te zijn. De socialemediacampagne nodigt de mensen uit even stil te staan bij hoe snel we van een gelegenheid of gebeurtenis denken: daar hoort een glas alcohol bij. Tournée Minérale is de perfecte aanleiding om het op deze momenten ook thuis gezellig te maken met je bubbel, maar dan zonder alcohol. Allerhande recepten om dat ook met een feestelijk drankje te doen, vinden de deelnemers op de website www.tourneeminerale.be. Daarnaast kan Tournée Minérale een gelegenheid zijn om ook mensen die je door corona al langer niet gezien hebt te verzamelen voor een alcoholvrij e-peritief.

Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke: ‘Gezien bijna elke Vlaming Tournée Minérale kent, begint het een vaste waarde te worden in Vlaanderen. De coronamaatregelen zorgen voor andere gewoontes rond alcohol: de horeca is gesloten en sommige mensen drinken meer alcohol dan voordien. Tournée Minérale komt op het goede moment om bij die nieuwe gewoontes stil te staan en het gezellig te maken thuis, wat ook zonder alcohol kan. Daarom doe ik ook dit jaar opnieuw mee.’

In Franstalig België wordt de campagne vanaf dit jaar gevoerd door de organisatie voor gezondheidspromotie Univers Santé.

Op www.tourneeminerale.be kom je alles te weten over de campagne.

Ebe Daems
Tournée Minérale