Tournée Minérale komt terug voor een vijfde editie

In februari is het tijd voor de vijfde editie van Tournée Minérale. Elk jaar nemen ongeveer een op de vijf Belgen deel aan de maand zonder alcohol, een initiatief van De Druglijn.

Tournée Minérale 2021 brengt een extra uitdaging met zich mee: COVID-19 heeft ons sociaal leven, waar Tournée Minérale steeds sterk op inzet, grondig verstoord. Dat maakt ook dat veel mensen anders gingen drinken in deze uitzonderlijke periode: uit onderzoek van VAD tijdens de lockdown blijkt dat sommige sociale drinkers minder gingen drinken, maar dat andere mensen net sneller een glaasje thuis dronken om te bekomen van de stress en de emoties. Begrijpelijk, maar ook risicovol.

Tournée Minérale is dan ook een goede gelegenheid om ervoor te zorgen dat het extra thuisdrinken geen blijvende gewoonte wordt. We associëren alcohol vaak met gezelligheid: we drinken een glas voor tv, in gezelschap, om iets te vieren of om iets te verwerken. Tournée Minérale daagt je uit om die gezelligheid te creëren zonder alcohol. Dat levert ook heel wat voordelen op , want minder alcohol zorgt voor meer energie, een betere slaap en een algemeen frisser gevoel.

Volgen is het nieuwe inschrijven

Nieuw voor editie 2021 is dat deelnemers zich niet meer kunnen inschrijven: deelnemen doe je nu gewoon door… een maand niet te drinken! De voorbije jaren merkte het team achter Tournée Minérale dat heel wat mensen deelnamen zonder zich in te schrijven. Daarom werd beslist hier niet langer op in te zetten. Om op de hoogte te blijven kan je Tournée Minérale volgen op Facebook en op www.tourneeminerale.be. Ook in team deelnemen blijft een goed idee: het is leuker en je motiveert elkaar. Om in team deel te nemen spreek je gewoon met een groep vrienden, familie, collega’s, clubgenoten, … af om in februari niet te drinken en ervaringen uit te wisselen.

Hoe februari eruit zal zien, is voorlopig nog coviddik kijken. Wat wel al zeker is, is dat je het gezellig kan maken in je eigen bubbel. Op de website staan een heleboel recepten om thuis aan de slag te gaan met mocktails. Deelnemers kunnen met Tournée Minérale ook verbinding creëren in deze moeilijke tijden. Bijvoorbeeld door met mensen die ze door corona al lang niet gezien hebben een alcoholvrij e-peritief houden.

Schreeuw van de daken dat je meedoet

Wie Tournée Minérale bekend wil maken kan de gratis (bier)viltjes, stickers en posters bestellen. Er bestaan ook heel wat tips op maat voor ziekenhuizen, steden en gemeenten, vrijetijdsorganisaties, bedrijven, sportclubs en horecazaken. Met wat creativiteit zijn veel van de tips ook tijdens corona bruikbaar. Je krijgt de tips automatisch bij een materiaalbestelling, maar je kan ze ook downloaden op de bestelpagina.

Ebe Daems
Communicatie