Te Gek?!-campagne 2020-2021: Roes(t)

Over meer bespreekbaarheid en minder stigma

Te Gek en VAD bundelen dit jaar de krachten voor de nieuwe Te Gek?!-campagne Roes(t). Samen willen we de kennis over het vaak moeilijk bespreekbare onderwerp 'verslaving' vergroten en inzicht bijbrengen in de complexiteit. De campagne wordt op 2 oktober gelanceerd en in de beste Te Gek?!-traditie worden er een jaar lang tal van activiteiten georganiseerd. Een vooruitblik.

Minder stigma, meer bespreekbaarheid

Het taboe en de (voor)oordelen omtrent gebruik, misbruik en problemen werpen te veel drempels op. Drempels om te praten, drempels voor hulp, drempels voor nieuwe kansen en perspectief. Eén cijfer om dat te illustreren: het duurt gemiddeld 18 jaar voor iemand met een alcoholprobleem hulp zoekt.

Als we allemaal samen gaan beseffen dat het iedereen kan overkomen, dan zal het ook beter lukken om er mee om te gaan en om de stap te zetten naar informatie, advies of hulp wanneer dat nodig zou zijn. Minder stigma en meer bespreekbaarheid betekent ook een respectvollere bejegening. Niet alleen voor wie iets drinkt, slikt, snuift, spuit, inhaleert of wie gokt maar zeker ook voor hen die daarmee in de problemen komen. Zeker ook voor hen die zulke problemen overwonnen hebben, voor hen bij wie herval om de hoek blijft loeren, voor hen die hun leven sociaal en relationeel weer op de rails krijgen of proberen te houden. En zeker ook voor wie er in eigen gezin, relatie, familie, vriendenkring, … mee geconfronteerd wordt. Want voor elke persoon die gebruikt of misbruikt, stopt of probeert te stoppen, hervalt of probeert niet te hervallen, is er een veelvoud aan naastbetrokkenen die mee slachtoffer zijn van het stigma, taboe en de vooroordelen.

Roes(t)

Als titel voor de Te Gek?!-campagne werd gekozen voor Roes(t) (spreek uit als roes). Iedereen kent wel een roeservaring. De positieve en euforische prikkels door een overwinning of een prachtprestatie bijvoorbeeld. Of de heftige emoties die bij een verliefdheid je helemaal bedwelmen, zijn ook een vorm van roes. Of de opwinding die mensen kunnen ervaren bij het beoefenen van hun passies als sport en muziek. En natuurlijk de roes na het drinken of nemen van genotsmiddelen als alcohol en andere drugs. Of de roes nadat je gewonnen hebt bij een krasbiljet bijvoorbeeld. Roes als symbool om eventjes weg te zijn van de dagdagelijkse sleur, het ‘saaie’ leven,….

Maar er staat ook nog een (t) achter de ROES. Ze hangt er wat aan te bengelen maar is er wel. We zwijgen meestal over die (t). Vandaar dat we de (t) in de campagnenaam wel lezen maar bewust niet uitspreken. Als mensen teveel drinken of problemen krijgen met een verslaving, is het moeilijk om er over te praten. De roes kan roest worden.

Roest als symbool van ….

…. het feit dat dat je ook kunt vastlopen in het telkens op zoek gaan naar die roes. Het blokkeert je leven en dat van je omgeving.

…. een traag proces. Het roesten of ‘corrosieproces’ verloopt traag. Soms is het moeilijk om dit (verslavings)proces te keren. Hoe vlugger dat het opgemerkt wordt, hoe beter je het kan stoppen of veranderen!

…. van stigma. De roestvlek die ontstaat, als een soort schandvlek die men meedraagt.

…. de overtuiging dat herstel mogelijk is. Je kan het roestproces doorbreken, door de factoren die roest in de hand werken aan te pakken. Sommige mensen zijn roes(t) gevoelig, of er zijn de omstandigheden die roes(t) faciliteren.

… iets dat cachet, karakter en eigenheid geeft. Iets waarmee men zich onderscheid van de rest.

Activiteiten agenda

De campagne start op donderdag 1 oktober 2020. Tot 30 mei 2021 lopen er dan in de beste Te Gek?!-traditie tal van activiteiten. Noteer alvast deze in je agenda. Alle praktische info en nieuwtjes zijn te vinden op www.roes-t.be.

(1) Tussen ons. Over leven met een verslaving

Expo met dubbelportretten van ouders & kinderen door Lieve Blancquaert en een film met getuigenissen van en door Productiehuis De chinezen. "In deze reeks aangrijpende dubbelportretten spreken ouders en kinderen over hoe een verslaving tussen hen in staat. Hoe kan je omgaan met je moeder als die de dag niet meer door komt zonder pillen en nog slechts een schim van zichzelf lijkt? Blijft er genoeg liefde over om je zoon onvoorwaardelijk te blijven steunen als die zich steeds meer in drank en drugs verliest? Hoe bang zijn kleine meisjes van hun dronken vader ? Hoe moeilijk is het om het vertrouwen tussen twee mensen te behouden? Wat als gokken voor je kind geen spelletje meer is maar een dwang? Telkens opnieuw de strijd tussen liefde en verslaving. Een gevecht tussen twee machtige krachten, met een onzekere winnaar. Alle dank en bewondering voor iedereen die zo open en eerlijk durfde te getuigen. Het heeft veel moed gevraagd.”

 • Waar? Museum Dr. Guislain Gent
 • Wanneer? van vrijdag 2 oktober 2020 tot zondag 30 mei 2021
 • Meer info over bezoek en inschrijven: Je kan deze expo bezoeken al dan niet in combinatie met Te Gekke-wandeling en de expo 'Altered States' van Joachim Koester. Expo is voor iedereen waardevol.

(2) De Te Gekke Roes(t) wandeling

Wandelen houdt je lichaam en geest in topconditie. Op zaterdag 3 oktober stapten we symbolisch de weg naar Nuchtermag in gang. We stippelden een wandeling uit door een minder gekend en een bijzonder groen stukje Gent. Starten doen we in het Museum Dr. Guislain, dat deel uitmaakt van de wandeling. Je kan kiezen uit verschillende afstanden: 1, 5, 10 of 15 km. Ook jij kan al wandelend je steentje bijdragen om dit onderwerp bespreekbaar te maken. Er is een plan van de wandeling zodat je alleen of in je eigen bubbel de wandeling kan maken.

 • Waar? Vertrek en aankomst aan Museum Dr. Guislain, Gent
 • Wanneer? permanente wandeling van 3 oktober tot 30 mei 2020

(3) Filmreeks in Sphinx Gent in samenwerking met UGent

 • Waar? Sphinx Gent
 • Wanneer? 7 woensdagen: 18/11/2020, 16/12/2020, 20/01/2021, 17/02/2021, 17/03/2021, 14/04/2021, 19/05/2021
 • Welke films? Traffic, Trainspotting, Walk the line, Fear and loathing in Las Vegas, Requiem for a dream, The wolf of Wall Street, Leaving Las Vegas, telkens met korte inleiding door medewerker UGent
 • Update: Sphinx Gent blijft gesloten zolang de coronamaatregelen voor cinema's van kracht zijn. Hou de website van Sphinx Gent in het oog voor update dit programma

(4) Online VAD-studiedag over stigma en herstel

(5) 'Altered States' van Joachim Koester 

Het oeuvre van Joachim Koester kan omschreven worden als een wandeling door onbekende gebieden, zowel geografisch als mentaal. De tentoonstelling 'Altered States' brengt werken bijeen die deze grensgebieden onderzoeken. Een 'altered state' of ‘veranderde staat van bewustzijn’ verwijst naar een tijdelijke verandering in de mentale toestand. De oorzaak is vaak extern, zoals een drug of een ritueel, maar ook intern zoals een psychose of simpelweg een dagdroom. Koesters fascinatie voor roesmiddelen heeft hij gemeen met sjamanen en hippies, maar ook met psychiaters. Deze laatsten zagen de therapeutische mogelijkheden, maar werden tegelijkertijd geconfronteerd met de vernietigende kracht ervan. Joachim Koesters werk graaft naar de historische context waarin drugs geteeld, verhandeld en gebruikt werden en legt verbanden met de actualiteit. Grote en kleine verhalen werpen een open blik op onze relatie met de roes.

 • Waar? Museum Dr. Guislain Gent
 • Wanneer? van vrijdag 20 maart tot zondag 13 juni 2021
 • Meer info over bezoek en inschrijven: Je kan deze expo bezoeken al dan niet in combinatie met Te Gekke-wandeling en de expo 'Tussen ons. Over leven met een verslaving' van Lieve Blanquaert.


(6) Theater in verschillende cultuurhuizen

 • Waar? overzicht cultuurcentra in Vlaanderen
 • Wanneer? Van januari 2021 tot maart 2021
 • Wat? Theatertour De reuzendoder van Hemingway van Thomas Janssens met Clara Cleymans, Eliza Stuyck, Mieke De Groote, Dahlia Pessemiers-Benamar, Geert Van Rampelberg.
 • Update: door de geldende coronamaatregelen worden de theatervoorstellingen uitgesteld.

(7) Dag van de zorg: opendeur in de verslavingszorg

 • Waar? Tal van organisaties in Vlaanderen werkzaam in de verslavingszorg openen hun deuren voor het brede publiek
 • Wanneer? Op zondag 21 maart 2021 en de periode hieraan voorafgaand wordt een samenwerking opgezet met de organisatie ‘Dag van de Zorg’. Dit onder de gezamenlijke noemer van ‘Dag van de Zorg’ en ‘Te Gek!? Roes(t)’
 • Doelgroep? Iedereen die een kijkje wil nemen hoe de zorg voor mensen met een verslaving verloopt
 • Update: door corona zijn we genoodzaakt deze Dag van de zorg te annuleren

(8) Na een lange tocht eindigen we in Nuchtermag, een Te Gekke stad

 • Waar? Dit blijft nog even geheim
 • Wanneer? 29 en 30 mei 2021
 • Wat? Slotevenement voor iedereen, mensen met een verslaving, hulpverleners en specifieke aandacht voor familieleden, … Na een lange tocht eindigen we in Nuchtermag, een Te Gekke stad waar we op 29 en 30 mei 2021 aankomen

Daarnaast is er ook nog:

 • het campagnelied door Tijs Vanneste & Mr Paul en videoclip door productiehuis De chinezen
 • een documentaire door productiehuis De chinezen
 • de nieuwe Te Gek!? novelle BRUNA door Hannelore Bedert
 • symposia, studiedagen en vormingen
 • elfde Te Gek!? themabijlage van De Standaard
 • podcastreeks Te Gek!?
 • ….

Check www.roes-t.be voor verdere updates!

Gilles Geeraerts
VAD-stafmedewerker Hulpverlening

Marc Hellinckx
Coördinator Te Gek?!