Student zijn is #gezelligsamen (zelfs tijdens corona)

Studenten worden erg hard getroffen in deze coronapandemie. Vooral mentaal is het een zware dobber. Tijdens het project ‘Student zijn is meer dan zuipen’ in het najaar van 2019 toonden een aantal studenten hoe rijk het studentenleven is: feestjes, gezellig samenzijn, picknicken in het park, cultuur meepikken, avondjes stappen, samen koken op kot, vrienden maken, een lief opdoen, … en uiteraard ook studeren. Sinds de uitbraak van de coronapandemie blijft hier bijzonder weinig van over. Veel studenten hebben het gevoel dat hun (studenten)leven herleid is tot studeren, eten, slapen. Repeat. Terwijl alle activiteiten waar ze net energie van krijgen en die hun studententijd onvergetelijk maken, op dit moment niet mogelijk zijn.

Alcohol als extra risicofactor voor corona

Meer dan ooit hebben studenten behoefte aan gezellig samenzijn. De huidige coronamaatregelen laten hier weinig ruimte toe. Maar de tijd komt dat dit terug zal mogen mét de juiste voorzorgen.

Hoewel het geen vereiste is, is de kans groot dat studenten alcohol zullen drinken op dit blij weerzien. De ene student al iets meer dan de andere. We weten dat alcohol de remmingen wegneemt, de afstand tussen mensen verkleint, minder alert maakt, doet minimaliseren, overmoedig maakt, … Allemaal zaken die er in deze tijden kunnen voor zorgen dat studenten die (te veel) alcohol drinken extra risico lopen op een coronabesmetting.

Zeven drinktips om controle te houden en het zo veilig mogelijk te doen

Om te voorkomen dat alcohol een extra risicofactor wordt, werden in de schoot van het ‘Student zijn is meer dan zuipen’-project zeven drinktips ontwikkeld. Deze risicobeperkende tips helpen studenten om het op sociale gelegenheden veiliger te doen en om meer controle te houden. Daarbij erkennen de tips de hunkering van veel studenten om het weer samen gezellig te maken. En van zodra de coronamaatregelen het terug toelaten, moedigen deze tips zelfs aan om buiten te komen en elkaar (in beperkte kring) op te zoeken. Dit zal het mentaal welzijn van studenten alleen maar verbeteren.

Volgende drinktips worden onder het motto “Student zijn is #gezelligsamen (zelfs tijdens corona)” op de studenten losgelaten: ‘hou een oogje op je glas’, ‘laat je grenzen niet vervagen’, ‘zebra beats kater’, ‘doe op kot zoals op café’, ‘blijf alert’, ‘eet eerst je buikje vol’ en ‘een gezelligheidsdier zorgt voor ieders vertier’.

Elk van deze tips is beschikbaar als affiche en als animatiefilmpje voor op sociale media. Deze zijn gratis te downloaden via studentzijnis.be/corona

Vrij te gebruiken wanneer het terug relevant is

De huidige situatie vraagt vooral dat we onze sociale contacten zo veel mogelijk beperken en ons zo strikt mogelijk houden aan de coronamaatregelen. Daarom is het op dit moment minder gepast om dit materiaal al breed te verspreiden onder studenten. Toch willen we al anticiperen op het moment dat de coronamaatregelen (in het hoger onderwijs) terug versoepelen en deze drinktips des te relevanter worden. Om op dat moment kort op de bal te kunnen spelen, hebben we er voor gekozen om dit materiaal al te verspreiden onder intermediairs: onze partners binnen hoger onderwijsinstellingen, structurele partners, … Op die manier kunnen zij alles tijdig in stelling brengen om het materiaal te verspreiden van zodra het zinvol is om dat te doen. Bovendien kunnen lokale behoeften verschillen en kan hiermee de verspreiding onder studenten beter afgestemd worden op deze behoeften. Ter ondersteuning van de verspreiding via intermediairs zal ook een socialemediacampagne rond deze drinktips gelanceerd worden op Instagram, uiteraard van zodra de situatie het toelaat.

Joris Van Damme
Hoger onderwijs